U trendu

Poljska kaznila francuski „Anži“ zbog “Severnog toka 2”

VARŠAVA – Poljski antimonopolski regulator UOKiK kaznio je danas sa 40 miliona evra francusku kompaniju „Anži enerdži“, jednu od pet evropskih kompanija uključenih u finansiranje gasovoda „Severni tok 2“, u sklopu antimonopolskog postupka protiv ruskog Gasproma.

Kompanija „Anži“ je, prema tvrdnjama UOKiK-a, odbila da dostavi dokumenta i informacije o ugovorima koje je potpisala sa ruskim dobavljačem gasa Gaspromom, prenosi agencija Rojters.

„Kompanija je uporno i na neopravdan način odbijala da nam dostavi dokumenta i materijale koje smo tražili. To je uzrokovalo značajno kašnjenje naših akcija u vezi sa finansiranjem Severnog toka 2“, izjavio je zamenik šefa UOKiK-a.

Portparol „Anžija“ je, u reagovanju na izrečenu kaznu, rekao da kompanija osporava pravnu osnovu odluke i da će uložiti žalbu.

Projektom „Severni tok 2“ rukovodi Gasprom, a polovinu finansija obezbedili su nemački Uniper i BASF-ov ogranak Vinteršel, zatim anglo-holandska kompanija Šel, austrijska OMV i francuska „Anži“.

Ovaj gasovod, koji bi udvostručio kapacitet izvoza ruskog gasa preko Baltičkog mora, Poljska doživljava kao pretnju energetskoj bezbednosti Evrope, i smatra da će ojačati već dominantnu poziciju Gasproma na tržištu.

UOKiK je 2016. godine saopštio da će projekat „Severni tok 2“ potkopati konkurenciju i blokirao je planirano osnivanje zajedničkog preduzeća između Gasproma i njegovih evropskih partnera.

Kompanije su, nakon toga, odustale od zajedničkog preduzeća i povukle su zahtev za dobijanje odobrenja od UOKiK-a.

(Tanjug)

Napišite komentar