U trendu

Poljska: Otvoreni smo za investicije iz Kine

VARŠAVA – Poljska je otvorena za investicije iz Kine, izjavio je danas poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič.

„Otvoreni smo i za kineske investicije, posebno za grinfild investicije u proizvodnom i inovativnom sektoru“, rekao je Čaputovič tokom posete šefa kineske diplomatije Vanga Jia Varšavi, a prenosi agencija Rojters.

Najnovija izjava, kako ocenjuje britanska agencija, dolazi u trenutku kada su odnosi između dve zemlje narušeni zbog uloge kineskih tehnoloških firmi u uvođenju 5G mreže u Poljskoj i u još nekim državnim infrastrukturnim projektima.

Jedan čelnik Huaveja uhapšen je u januaru u Poljskoj zbog optužbi za špijunažu. On je negirao takve tvrdnje, navodeći da je nevin.

Sastanak dvojice zvaničnika održan je u okviru druge sednice Kinesko-poljskog odbora za međuvladinu saradnju i deo je Vangove jednonedeljne posete istočnoj Evropi, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vang je pozvao Poljsku i Kinu da ojačaju saradnju u mnogim oblastima, i da bolje iskoriste prednosti transportne mreže Puta svile.

Poljski predsednik Andžej Duda je ranije ovog meseca rekao za Rojters da se protivi ulaganju zvaničnog Pekinga u strateške infrastrukturne projekte, uklujčujući u luke i aerodrome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.