U trendu

Poljska poziva EU da ograniči priliv ukrajinskog žita zbog nezadovoljstva ratara

VARŠAVA – Poljska želi da Evropska unija upotrebi sva raspoloživa sredstva da ograniči količinu ukrajinskog žita koje ulazi na tržište bloka, rekao je danas premijer Mateuš Moravjecki, usred nezadovoljstava među poljoprivrednicima zbog uticaja uvoza na cene žitarica u Poljskoj.

Rastući bes ratara zbog priliva ukrajinskih žitarica predstavlja veliku glavobolju za poljsku vladajuću nacionalističku partiju Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini, naročito što njena konzervativna biračka baza mahom živi u ruralnim područjima i malim gradovima, naveo je Rojters.

„Zahtevamo upotrebu svih regulatornih instrumenata – kvota, tarifa, koji će ograničiti ili blokirati uvoz ukrajinskog žita u Poljsku“, rekao je Moravjecki.

On je dodao da se dogovorio s liderima nekoliko zemalja, koje se graniče sa Ukrajinom, da se obrate predsednici EK Ursuli fon der Lajen u cilju rešavanja pomenutih problema.

Ukrajina je, kao jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, u vreme kada su njene crnomorske luke bile blokirane otkako je počeo rat s Rusijom pre više od godinu dana, bila prinuđena da pronađe alternativne rute za transport kroz zemlje Evropske unije, pre svega Poljsku i Rumuniju.

Ali to je značilo da su velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, završile u centralnoevropskim državama.

Ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik sastao se sa predstavnicima poljoprivrednika, koji su odbacili dosad predloženu vladinu pomoć kao neadekvatnu.

„Gubici se moraju pokriti, a neohodan je novac da se pokrije svaki hektar žita, što znali najmanje šest milijardi zlota (1,39 milijardi dolara)“, rekao je Mihal Kolođejčak, osnivač grupe Agrounija, uoči razgovora s vladom.

Pomenuti iznos je 10 puta veći od onog koji je obezbeđen programom pomoći od 600 miliona zlota, koji je u ponedeljak odobrila Evropska komisija, a poljska vlada predložila kao pomoć poljoprivrednicima za kompenzaciju njihovih gubitaka.

„Neću otići dok ne dođemo do dobrog rešenja, a ako se to ne dogodi policija će morati da nas izvede“, rekao Kovalčik, koji je nedavno morao da bude ispraćen s poljoprivrednog sajma u centralnom poljskom gradu Kjelce nakon što ga je gomila ljutih poljoprivrednika gađala jajima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.