U trendu

Položen prvi kilometar pruge za brzinu vozova od 200 km/h

BEOGRAD – Na deonici Stara Pazova – Inđija položen je prvi kilometar buduće brze pruge u Srbiji na kojoj će vozovi saobraćati 200 km na sat, saopštila je danas kompanija ruskih železnica „RŽD Internešnl“.

Počela je da polaže gornji stroj koloseka na deonici dugoj sedma kilometara između Stare Pazove i Inđije.

Ta deonica je deo pravca Stara Pazova – Novi Sad, gde „RŽD Internešnl“ izvodi radove u okviru Aneksa br. 3.2. za rekonstrukciju postojeće i izgradnju dvokolosečne železničke pruge.

Ukupna dužina deonice je nešto više od 40 kilometara.

Taj aneks predviđa izgradnju dvokolosečne železničke pruge, dva vijadukta, dve galerije, 19 mostova i nadvožnjaka odnosno podvožnjaka, kao i 36 malih mostova.

Pored toga, biće izgrađena i nova stanica Beška sa pothodnicima, biće rekonstruisane stanice Inđija, Sremski Karlovci i Petrovoradin sa pothodnicima, kao i stajalište Karlovački Vinogradi.

Radovi na deonici Stara Pazova – Inđija su počeli u martu 2018. godine.

Već je izvedeno čišćenje terena, izgrađeni su prilazni putevi za građevinsku mehanizaciju, demontirani su stari koloseci i elementi kontaktne mreže, kao i spoljašnji S S uređaji.

Izvode se radovi na izradi planuma, drenažnih kanala i propusta za odvod vode, drenaža i perona.

Trenutno je na objektu angažovano više od 170 ljudi i 111 jedinica građevinske i železničke mehanizacije.

Rezultat realizacije projekta biće povećanje brzine na deonici Stara Pazova – Novi Sad do 200 km na čas, povećanje kapaciteta pruge i nivoa bezbednosti saobraćaja.

Vrednost tog ugovora, koji je potpisan u novembru 2017. godine, iznosi oko 248 miliona američkih dolara.

Završetak radova je planiran za 2021. godinu.

Pored toga, u okviru realizacije Aneksa br. 3.1. uz osnovni Ugovor „RŽD Internešnl“ nastavlja da izvodi aktivne radove na izgradnji dva velika objekta, kakvih nema u Srbiji – tunela Čortanovci i vijadukta od tri kilometra u plavnom delu Dunava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.