U trendu

Ponovo produžen rok za objavljivanje ugovora o Beogradu na vodi

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će ugovor za projekat „Beograd na vodi“ biti objavljen krajem septembra, čime je ponovo produžio rok kada će taj dokument biti dostupan javnosti.

„Kamen temeljac za prvi objekat Beograda na vodi biće postavljen u poslednjoj nedelji septembra, tada ćemo ispuniti i obećanje za objavljivanje ugovora za Beograd na vodi“, rekao je novinarima gradonačelnik prilikom završetka rekonstrukcije Hercegovačke ulice, obeleženog i protestom građana.

Početkom septembra Mali je rekao da je „pitanje dana“ objavljivanje ugovora sa arapskim investitorom o zajedničkom ulaganju u stambeno-poslovni kompleks „Beograd na vodi“.

Mali je rekao da je uz desnu obalu Save, gde će biti realizovan projekat, uklonjeno 236 objekata i 54 plovila, a raseljene su 94 porodice, tako da je lokacija oslobođena za izgradnju prve dve stambene kule.

Gradonačelnik Beograda je rekao da prva faza projekta obuhvata i izgradnju tržnog centra, kule i hotela i najavio da će za desetak dana biti potpisan ugovor s jednim velikim hotelskim lancem o izgradnji hotela s pet zvezdica u okviru Beograda vodi.

Mali je rekao da su u Hercegovačkoj ulici, dugačkoj 150 metara – od zgrade Beogradske zadruge, do obližnjeg šetališta na Savi, neposredno uz lokaciju prvih budućih objekata „Beograda na vodi“, zamenjeni asfalt, trotoari i javno osvetljenje, a uređen je parking za potrebe šetališta.

„Ako pogledate rekonstrukciju Hercegovačke ulice i rekonstrukciju prvih 200 metara Savske promenade, koja će biti završena oko 23. septembra, to daje sliku kako će izgledati ovaj deo grada. Zbog toga mi je bila važna ova poseta. Ne radi se o tome da se otvara ulica od 150 metara, već da je to slika jednog novog Beograda“, rekao je Mali.

Mali je rekao da rekonstrukcija Hercegovačke ulice i izgradnja „Savske promenade“ koštaju četiri miliona evra što finansira arapski investitor.

Aktivisti inicijative „Ne davimo Beograd“, koji se protive projektu „Beograd na vodi“, protestovali su tokom posete gradonačelnika i transparetnom sa slikom tramvaja pokušali da mu prepreče put, kao podsećanje na parkiranje tramvaja da bi se zaklonio protest građana prilikom potpisivanja ugovora o projektu u aprilu.

„Beograđani još nisu upoznati sa ekonomskom računicom i dobiti iz ovog projekta, nisu upoznati s projektom i ugovorom za taj projekat, i želimo da još jednom pokažemo da je ceo taj projekat prevara. Želimo da apelujemo na gradske čelnike da se odustane sramnog izvođenja radova bez ikakvih dozvola i značaja za grad“, rekao aktivista inicijative „Ne davimo Beograd“, Dobrica Veselinović.

Veselinović je rekao da je objavljivanje ugovora o projektu bilo najavljeno prilikom potpisivanja, pre nekoliko meseci, pre mesec dana rečeno je da će to biti za dve nedelje, a pre dve sedmice da će to biti za nedelju dana, „tako da mislimo da je sve to jedna velika prevara“ – rekao je on.

Vlada Srbije, firma „Belgrejd voterfrant kepital investment“ (Belgrade Waterfront Capital Investment) i kompanija Igl hils (Eagle Hills) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisale su 26. aprila 2015. ugovor o partnerstvu za realizaciju projekta „Beograd na vodi“ sa dva miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora u centru grada, na desnoj obali Save.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.