U trendu

Popović: Konstantno raste broj beskontaktnih plaćanja

BEOGRAD – Direktor prodaje kompanije „Payten“ Branislav Popović izjavio je da udeo beskontaktnih plaćanja u Srbiji konstantno raste i da su privredi na raspolaganju brojna savremena rešenja kojima se može vršiti naplata robe i usluga, ali i olakšati poslovanje dodavanjem novih aplikacija.

„U odnosu na 2016. godinu, broj izdatih kartica u Srbiji povećan je za više od 50 odsto, a konstantno raste i učešće beskontaktnih plaćanja. Ovi trendovi podstiču i ubrzani razvoj rešenja za naplatu, koje se danas može vršiti preko posebnih terminala, ali i putem mobilnog telefona“, rekao je Popović za Tanjug.

On je dodao da je, nakon uvođenja fiskalizacije u aprilu prošle godine, naročito postao popularan Android POS koji ima sve čitače kartica.

„Od decembra se u Srbiji primenjuje i platna aplikacija Soft POS za beskontaktna plaćanja, koja se instalira na telefon ili tablet, i uz pomoć koje trgovci mogu vršiti naplatu bez posedovanja posebnog hardvera, sve u skladu sa zakonom. Na primer, u kompanijima koje se bave isporukom kupci sada mogu platiti i karticom kod kurira, što je veliki benefit za sve“, rekao je Popović.

Dodaje da se na POS terminale mogu instalirati i druge funkcionalnosti koje olakšavaju poslovanje, kao što su aplikacije za zakazivanje termina koje su pogodne za frizere i stomatologe, ili lojalti aplikacije.

Popović ističe da je veća zastupljenost digitalnih plaćanja sredstvo u borbi protiv sive ekonomije, zbog čega je „Payten“ i učesnik nacionalne iniciative Bolji način, kojom će malim i srednjim preduzećima biti omogućeno da besplatno dobiju 25.000 POS terminala.

„Preduzeća koja uvode beskontaktna plaćanja nemaju razloga za strah kada je u pitanju bezbednost bezgotovinskih transakcija. Osim tehnologija kojima se obezbeđuje zaštita i klijenti su osigurani, jer u slučaju zloupotrebe postoji trag kao i mogućnost da povratite sredstva“, objasnio je Popović.
On je istakao i da je nedavno održani sajam „Tećnobank“ pokazao da je Beograd centar razvoja platne industrije u regionu i dodao da je ponosan jer je „Payten“ već 15 godina sponzor tog regionalnog događaja na kom se predstavljaju noviteti u finansijskoj industriji.

„Na panelima je isktanuto da su projekti koje smo započeli prošle godine pokazali uspešne rezultate, kao što su kombinacija fiskalizacije i plaćanja i Soft POS. Opšti trend je multifunkicionalnost uređaja. Bankomati sve više postaju šalteri, jer se na njima može vršiti isplata u stranim valutama, uplata gotovine, plaćanje računa i slično. Drugi važan trend je mobilnost plaćanja, i klijenti i trgovci sve više koriste mobilne telefone za realizaciju transakcija“, poručio je Popović.

Naglašava da je opšti zaključak da su sve kompanije u industriji angažovane da pruže rešenja koja su u skladu sa sa svakodnevnim životom potrošača i potrebama biznisa, što, kako kaže, doprinosi nezaustavljivom rastu bezgotovinskih transakcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar