U trendu

Popović (SNP): Budžet sadrži sistemsku grešku – skrivene troškove

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ocenio je da je predloženi budžet za 2016. godinu mnogo realniji od svih dosadašnjih, ali da u sebi sadrži „sistemsku grešku“ jer su u njemu na više od 1.000 strana sakriveni troškovi koji će u narednoj godini biti prevaljeni na državnu kasu i poreske obveznike.

„Nedopustivo je, na primer, da se za subvencije po osnovu starih ugovora, i to uglavnom sa stranim kompanijama, predvidi osam milijardi dinara, a da niko, osim pojedinaca u Vladi, ne zna kome i koliko će tog novca biti isplaćeno. Koliko će dobiti Fijat, koliko Er Srbija, Jura, Leoni, Beneton i druge kompanije, koje je naša prilično siromašna država častila i sa po 10.000 evra za svako novo radno mesto“, naveo je Popović u autorskom tekstu u Danasu.

Prema njegovim rečima, u deficit takodje nisu uključeni ni projektni zajmovi, a oni se procenjuju na više od 100 miliona evra, pa će za toliko stvarni deficit biti veći od planiranog.

Popović je naveo da se procenjuje da skriveni troškovi iznose najmanje 100 miliona evra, a da se lako može desiti da budu i dva i tri puta veći.

„Za toliko će automatski biti veći i deficit budžeta, koji je predloženim zakonom projektovan na 121,8 milijardi dinara ili oko milijardu evra. Ono što je dodatni problem jeste da će i bez tih skrivenih, a skoro izvesnih troškova manjak u državnoj kasi naredne godine biti veći nego ove, čime se šalje loš signal, da se stanje u javnim finansijama posle solidne konsolidacije u 2015. pogoršava, sa malim izgledima da se do kraja 2017. postigne željeni cilj i da se fiskalni deficit smanji ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda“, dodao je on.

Lider SNP-a je ocenio da se Vlada Srbije i ove godine, sve do kraja novembra, hvalila rekordno niskim manjkom u državnoj kasi, a onda je ministar finansija Dušan Vujović morao da prizna da će samo u decembru deficit biti praktično 2,5 puta veći nego što je bio u prethodnih 11 meseci zajedno.

„Pa, je li to dobro planiranje prihoda i rashoda? Ili su neki rashodi namerno odlagani da se stvori veštački privid da je stanje u javnim finansijama bolje nego što realno jeste? Jer, kako je moguće da baš niko sve do poslednjeg meseca u godini nije znao da Srbijagas neće moći da vrati 200 miliona evra duga ruskom Gazpromu za ranije isporučeni gas? Pa za taj dug se zna već godinama unazad. I nije valjda ministar finansija verovao da će Srbijagas, koji je prošlu godinu završio sa neto gubitkom od 45 milijardi dinara, a 2013. sa minusom od skoro 50 milijardi dinara, moći sam da plaća svoje obaveze“, naveo je on.

Popović je posebno kritikovao reakciju Vlade Srbije na odluku Rusije o zabrani uvoza voća, povrća i mesa iz Turske, imajući u vidu da je Moskva ranije zabranila uvoz hrane iz EU.“Umesto da iskoristi šansu koja se srpskim poljoprivrednim proizvodjačima ukazala na ogromnom ruskom tržištu, Vlada predlaže da se smanji agrarni budžet za 2016. Prosto neverovatno. Kao da neko namerno podmeće klipove u točkove srpskih seljaka“, ocenio je predsednik SNP.

Popović je dodao da će posledica tako predloženog agrarnog budžeta biti i značajno smanjenje subvencija, koje su i tako neuporedivo manje od pomoći koju od svojih država dobijaju poljoprivrednici iz zemalja EU i regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.