U trendu

Popusti i stroži propisi podigli prodaju automobila u Evropi

BRISEL – Prodaja automobila u Evropi porasla je prošlog meseca za 29,8 odsto, a najveći deo “kolača” pripao je Renou, Folksvagenu i Fijat Krajsleru, prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Automobilske kompanije u Evropi su se u avgustu odlučile za popuste kako bi rasčistile zalihe uoči uvođenja strožih testova o emisiji štetnih gasova, prenosi Rojters.

Registracija novih automobila širom Evrope porasla je na 1,17 miliona vozila, što je znatno iznad uobičajenog nivoa za “uspavani” mesec avgust i daleko iznad cifre od 902.870 zabeležene u istom mesecu prošle godine, saopštila je ACEA.

Primena nove strože regulative pod nazivom “Svetska harmonizacija procedure testiranja vozila” (WLTP) počela je 1. septembra, primoravajući automobilske kompanije, poput Renoa i Folksvagena, da obustave isporuke pojedinih modela koji tek treba da ponovo dobiju sertifikat.

“Pojedini proizvođači su, pre stupanja na snagu nove regulative, ponudili ekstremno atraktivne cene. Kao rezultat toga, u mnogim zemljama EU registrovan je dvocifren procentualni rast”, poručuju iz ACEA.

Francuski Reno ostvario je najveći rast prodaje u tom redionu, od čak 56,4 odsto, dok je prodaja Nisana, njegovog partnera, skočila za 46,3 odsto.

Prodaja VW Grupe je porasla za 39,3 odsto, registracija Fijat Krajslera za 38,9 odsto, dok su PSA Grupa i japanska Tojota ostvarili rast prodaje u avgustu od 17 do 18 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar