U trendu

Poreska uprava: Prijavite sumnjive vlasnike stanova

Poreska uprava Srbije poručila je da je cilj te institucije da obveznike, pre svega preventivnim a ne represivnim merama, podstakne da plate pripadajući porez.

Tako je i u slučaju vlasnika koji izdaju stanove, odnosno naplate poreza na prihod od zakupa.

Poreznici su ovih dana pozvali građane koji izdaju nepokretnosti u zakup ili podzakup da, shodno zakonu, podnesu prijavu i plate porez, a podatke o tome ko redovno plaća a ko ne prikupljaju, kako kažu, na osnovu sopstvenih saznanja i na osnovu dostavljenih prijava.

Jedna od mera za otkrivanje onih koji ne plaćaju porez, jeste i poreski alarm, putem kojeg građani mogu da prijave gazde na koje sumnjaju da ostvaruju prihode od zakupa, a ne prijavljuju ih.

Takvu prijavu je moguće podneti na adresama: www.poreskialarm.rs i poreskialarm.gov.rs.

U Poreskoj upravi su rekli da su gazde u obavezi da na prihode od izdavanja nepokretnosti podnesu poresku prijavu najkasnije u roku od 30 dana od kad zaključe ugovor o izdavanju.

Ukoliko to ne učine, a Poreska uprava ima saznanja da ostvaruju prihode po tom osnovu, poreznici će da sprovedu aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti.

„Preduzimaju se značajne aktivnosti kako bi poreski obveznici koji žele da poštuju zakon to mogli jednostavno i lako da urade, kao i aktivnosti na obezbedjivanju izvršenja koja su usmerena na one koji uporno ne poštuju propise“, rečeno je u ovoj instituciji.

Postupak poreske kontrole propisan je, podsećaju, odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Ako se u poreskoj kontroli utvrde nepravilnosti ili propusti u obavezama iz poreskopravnog odnosa, obvezniku se nalaže da ih otkloni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar