U trendu

Poreske olakšice iskoristilo hiljadu početnika i biznisu

BEOGRAD – Poreske olakšice za početnike u poslovanju koje su na snazi od oktobra 2018. godine do sada je iskoristilo 1.000 preduzetnika koji su pokrenuli sopstveni biznis, najčešće u sektoru usluga, u proizvodnji, prehrambenoj industriji, turizmu, tekstilnoj i drvnoj industriji, rečeno je danas na konferenciji Info dan „Startuj legalno“.

Konferenciju na Fakultetu organizacionih nauka organizovali su GIZ, NALED, Udruženje ENECA, a namenjena je studentima kako bi se informisali o meri poreskog oslobođenja za početnike u poslovanju.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da prvi rezultati poreskog oslobođenja pokazuju da je ta mera prevazišla očekivanja te organizacije, koja se inace, zalaže za manje birokratije i bolje uslove poslovanja.

Jovanović je rekla da neke brojke opominju – veliki broj mladih odlazi iz zemlje, a statistika je nepovoljna i kad je zapošljavanje u pitanju.

„Sproveli smo istraživanje kod onih koji pokreću biznis i ustanovili da su im veliki problem obaveze prema drzavi, odnosno porezi i doprinosi na zarade i to od od prvog dana kad se registruju“, rekla je Jovanović.

Sa Ministarstvom finansija i nadežnim institucijama NALED je radio na tome da se ti propisi izmene i od oktobra 2018. na snazi je oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa za sve koji su završili fakultet u proteklih godinu dana, srednju školu, ili su duže od šest meseci na birou, a pokrenuli su sopstveni biznis.

Prema analizi NALED-a, to će im uštedeti oko 250.000 dinara godišnje, rasteretiti ih od rizika i ohrabriti da pokušaju da realizuju svoju ideju.

Kako je navela, u prva tri meseca od kad je uvedena ova olakšica nju je koristilo više od hiljadu ljudi u 30 opština.

Milivoje Jovanović iz Udruženja ENECA rekao je da je poreske olakšice najdirektnije pomažu početnicima u poslovanju, te da su one naročito podsticajne mladim ljudima, jer, kaže, često su se kao udruženje sretali s primedbama tipa: tek smo se registrovali, još praktično nismo ni počeli da radimo, a već smo dužni državi.

Info radionice će u narednom periodu biti organiozovane u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu.

„Cilj je da informišemo mlade, motivišemo ih i podstaknemo da dođu do svog preduzetničkog biznisa i tako budu nosioci privrednog razvoja“, rekao je Jovanović.

Pocetnici u biznisu od 1. oktobra su oslobođeni placanja poreza i doprinosa u prvoj godini rada.

Te mere su predviđene izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i odnose se na preduzeća koja se osnuju do kraja decembra 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.