U trendu

Poruka iz Novog Sada: Čuvanjem pčela čuvamo sebe

NOVI SAD – U okviru kampanje „Meseca zaštite pčela“ danas je u Skupštini Vojvodine održan drugi okrugli sto o zaštiti pčela, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija PSOS i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED, a pod sloganom „Čuvanjem pčela čuvamo sebe“.

Cilj kampanje je da se prikupe ideje i predlozi za očuvanje pčela, tako da će tokom marta svi koji se bave pčelarstvom, poljoprivredom ili zaštitom životne sredine moći da se uključe u javno-privatni dijalog i ponude rešenja.

U Novom Sadu okupili su se pčelari, poljoprivrednici, stručnjaci iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, predstavnici resornih institucija, , kojima je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević govorio o podsticajima za razvoj pčelarstva u Vojvodini.

On je ukazao na činjenicu da pčelarstvo beleži značajnu tendenciju rasta na teritoriji pokrajine, te da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u protekle dve i po godine izdvojio pet puta više novca za podršku daljem razvoju pčelarstva u odnosu na raniji period.

„Resorni sekretarijat je za ove dve i po godine, zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, u pčelarstvo uložio oko 90 miliona dinara i potpisano je blizu 300 ugovora. Na ovaj način doprinosimo razvoju pčelarstva“, rekao je Radojević, dodajući da je med izvozna šansa Srbije, o čemu svevodoči podataka da je samo u prošloj godini iz naše zemlje izvezeno oko 2.700 tona meda vrednog 12,5 miliona dolara.

Naveo je i da je u Rači u toku izgradnja pogona za prikupljanje i plasman meda, što govori o tome da je i na državnom nivou prepoznata potreba za dodatnom podrškom razvoju pčelarstva.

Na ovaj način, prikupljaće se med pčelara sa teritorije cele Srbije za izvoz, kazao je i dodao da će uzgajivači pčela imati mogućnost da svoj med plasiraju na tržište bez posrednika.

„Ono što brine jeste opadanje broja pčela u poslednjih nekoliko godina, a razlozi su mnogobrojni poput raznih bolesti, ali i neadekvatne ili neodgovorne upotrebe hemijskih preparata“, rekao je Radojević ukazujući da je od opšteg društvenog interesa da se kroz zajedničku saradnju podigne svest u oblasti zaštite pčela.

On je pozvao pčelare da konkurišu za sredstva koja su im namenjena, i najavio da će nove konkursne linije za ovu oblast biti objavljene već za nekoliko dana.

Kampanja „Mesec zaštite pčela“ deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, čiji su se predstavnici danas takođe govorili o važnosti očuvanja pčela, te izazovima sa kojima je pčelarstvo u našoj zemlji suočeno.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike