U trendu

Poskupljenje benzina podstaklo inflaciju u SAD

Maloprodajne cene su u SAD u maju porasle za 0,2 odsto, čemu je najviše doprinelo poskupljenje benzina. 

Sekretarijat SAD za rad je objavio da je indeks potrošačkih cijena prošlog meseca porastao za 2,8 odsto u odnosu na maj 2017. godine, čime je inflacija zabeležila najbrži rast od februara 2012. godine.

Medjutim, cene osnovne robe – u šta nisu uključeni hrana i energenti, povećale su se nešto manje, za 2,2 odsto u poslednjih 12 meseci.

Inflacija je i dalje relativno umerena, iako je ove godine naglo porasla, uglavnom zbog poskupljenja nafte. Cene benzina porasle su za 1,7 odsto u maju, a za 21,8 odsto u odnosu na maj 2017. godine. 

Amerikanci takođe plaćaju više za stanovanje – stambeni troškovi su porasli su za 3,5 posto u protekloj godini. I usluge prevoza koje uključuju popravke automobila i avio-karte, porasle su za 3,8 odsto.

Ipak, cene drugih proizvoda –  osim prehrambenih i energenata, u poslednjih godinu dana pale su za 0,3 odsto.

Taj sporiji rast osnovnih cena verovatno znači da će Federalne rezerve postepeno podići kamatne stope. Očekuje se da će zvaničnici Fed-a u sredu podići stopu, po drugi put ove godine.

Ako bi se bazna inflacija ubrzala, Fed bi se mogao agresivnije zaoštriti kreditnu politiku. Izazov bi bilo da se to učini, a da se ne izazove usporavanje privrednog rasta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar