U trendu

'Poskupljenje struje u ovom trenutku nije planirano'

Povećanje cene električne energije u ovom trenutku nije planirano, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

„Sve što budemo uspešniji u realizaciji socijalnog programa, kojim je planiran odlazak 1.900 radnika uz otpremninu, boljom naplati, smanjenju gubitaka i uštedama, zahtev Medjunarodnog monetarnog fonda za poskupljenjem struje će biti sve manji“, rekao je Antić obilazeći Termoelektranu Nikola Tesla B i remontovani Blok B2 u Obrenovcu.

On je dodao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) u ovom trenutku likvidan i da je na računima 60 milijardi dinara, a da je na izvozu struje u 2016. zaradio 55 miliona evra.

„Kapitalnim remontom Bloka B2 podignuta je snaga sa 618 na 650 megavata i produžen životni vek za 20 do 30 godina. Investicija je vredna oko 75 miliona evra“, rekao je Antić i dodao da je taj blok najveći u jugoistočnoj Evropi.

EPS je prošle godine proizveo struje 1,5 odsto više od planiranog, a 2,4 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

„U ovoj godini očekujemo povećanje proizvodnje uglja i struje, jer je za projektovani privredni rast od tri odsto neophodno obezbediti privredi elektrčnu energiju“, rekao je Antić.

Kako je naveo v. d. direktor EPS-a Milorad Grčić remont je trajao šest meseci, radilo je više od 30 firmi i sve je uradjeno dva dana pre roka.

„Snabdevanje strujom će biti stabilno u ovoj godini“, rekao je Grčić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.