U trendu

Poslanici o amandmanima na izmene Zakona o šumama

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas raspravu o amandmanima na Predlog izmena Zakona o šumama kojima se Vladi Srbije daju ovlašćenja da na predlog  Ministarstva poljoprivrede državne šume koje su bez korisnika može da dodeli na gazdovanje odgovarajućim korisnicima.

Kako je ranije objasnila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, radi se o nekoliko desetina hiljada hektara šuma u državnoj svojini.

Predloženim izmenama Zakona o šumama se  uvode i šira ovlašćenja republičkim šumarskim inspektorima u oblasti kontrole prometa drveta i mogućnosti preduzimanja mera protiv bespravne seče šuma i drugih bespravnih radnji.

Tim izmenama Zakon se, kako je rečeno, usaglašava sa odlukom Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine, kojom se neustavom proglašva odredba Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodina da Vojvodina uredjuje šumarstvo na teritoriji te pokrajine i obezbeđuje ostvarivanje javnog interesa u toj oblasti.

Predložene izmene za poslanike vladajuće većine predstavljaju dobra rešenja koje che doprineti poboljšanju stanja šuma u Srbiji, dok su opzicioni poslanici u plenarnoj raspravi ocenili da  nova rešenja neće promeniti ništa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.