Posle 3 godine: Stiže porez lekarima i IT-jevcima

Vlada Republike Srbije u petak je konačno usvojila izmene i dopune Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti.

U praksi to znači da će poreznici imati na osnovu čega da propišu obaveze i petoj grupi paušalaca, koja je godinama, ne zna se kako, bila bez parametara za oporezivanje, pišu Večernje novosti.

Dugogodišnji preduzetnici, koji posluju u ovim delatnostima, poslednjih godina porez su plaćali na osnovu starog rešenja. Oni mogu da se nadaju da će u narednom periodu primiti konačni obračun, razliku između plaćenog i stvarnog zaduženja.

Najveći problem su, međutim, imali novoosnovani preduzetnici. Oni nisu imali staro rešenja, tako da ih tek sada čeka poreski obračun.

“Odluka Vlade je veoma važna. Mi koji se bavimo informacionim tehnologijama od Ane Brnabić, još dok je bila ministarka za državnu upravu, tražili smo da se ovaj propust ispravi “, kaže za „Novosti“ Ivan Čosić, vlasnik preduzeća „WW Vršac“.

“Za mlade koji razmišljaju o pokretanju posla to je veoma važno zbog sigurnosti u poslovanju. Važno je da znaju šta su sve njihove obaveze. Mi radimo od 2011. godine i u jednom momentu smo prestali da primamo rešenja. Uvek važi princip da se obaveze plaćaju po starom rešenju, tako da mi godinama plaćamo po njemu. Ne očekujem da će sada razlika biti velika”, kaže on.

Usvojenim izmenama Uredbe preciziraju se kriterijumi za određivanje visine paušalnog poreza. Ova uredba prepoznaje šest grupa preduzetnika, a u zavisnosti od toga kojoj pripadaju određuje se i koliki deo prosečne mesečne zarade u Srbiji im je početna osnova za utvrđivanje obaveze.

“Privredna komora Srbije pozdravlja donošenje izmene Uredbe. Konkretno, ova uredba direktno obezbeđuje veću predvidljivost poslovanja, samim tim i bolju pravnu sigurnost, što u sinergiji sa podsticajnim programima Vlade Republike Srbije za sektor malih i srednjih preduzeća, značajno doprinosi razvoju preduzetništva”, kaže Aleksandar Kemeviš, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

”Veoma je značajno da pravni okvir obezbeđuje uslove za uspešno planiranje i poslovanje preduzetnika i malih preduzeća. Preduzetnici su preko Privredne komore Srbije ukazali Vladi na ovaj problem, Vlada je reagovala i poslušala glas privrede. Veoma je važno da Vlada čuje privrednike i da zajedno radimo na poboljšanju uslova za poslovanje”, kaže on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.