U trendu

Posle 30 godina ponovo izvoz pšenice iz Srbije u Egipat

Izvoz pšenice iz Srbije u Egipat trebalo bi da počne u decembru ove godine, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je na konferenciji za novinare kazao da je projektom Ministarstva, Evopske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i UdruÅŸenja „Åœita Srbije“ postignuto da Srbija posle 30 godina dobije sertifikat za izvoz pÅ¡enice u Egipat.

„U poslednjoj nedelji novembra planirana je tehnička provera srpskih skladiÅ¡tetnih kapaciteta za izvoz pÅ¡enice, a posle toga će prve količine ÅŸita iz Srbije krenuti u Egipat koji je trenutno najveći kupac pÅ¡enice na svetu“, rekao je Nedimović.

Dodao je da, za razliku od prethodnih godina, pšenica u Srbiji sada ima visok kvalitet.

„Ove godine je viÅ¡e od tri miliona tona pÅ¡enice proizvedeno na 16.000 hektara, a od toga će za izvoz biti oko dva miliona tona“, kazao je Nedimović.

Ministar je rekao da postoje i pregovori o izvozu kukuruza u Kinu i Indoneziju, da se „srpske ÅŸitarice usmere na trÅŸiÅ¡ta koja najbolje plaćaju“.

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan ÅœuÅŸana Hargitaj rekla je da Srbija ima velike potencijale u sektoru poljoprivrede, a da će „izvoz njene pÅ¡enice ka geografskim destinacijama koje su plateÅŸno dobro sposobne“, omogućiti da proizvodi Srbije budu konkurentniji na trÅŸiÅ¡tu.

„Nastavićemo da pruÅŸamo podrÅ¡ku srpskim proizvodima i njihovim proizvodjačima kako bismo pomogli da se Å¡to bolje plasiraju na trÅŸiÅ¡tu“, kazala je ona.

Direktor Sektora EBRD za agrobiznis Jugoistočne Evrope, Miljan Ŝdrale je rekao da je poljoprivreda jedan od najvaşnijih pogona za razvoj ekonomije Srbije.

„Studijska analiza ÅŸitarskog sektora Srbije omogućila nam je da prevazidjemo tehničke prepreke za izvoz srpske pÅ¡enice u Egipat“, rekao je Åœdrale i dodao da se na taj način postiÅŸe i promocija poljoprivrede Srbije.

Najavio je da će u cilju te promocije sledeće godine biti „Åœitarski kongres“ u Srbiji kako bi se razmenjivala iskustva iz izvoza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.