U trendu

Poslednje kiše ubrzale setvu kukuruza u Pomoravlju

JAGODINA – Poslednje kiše, nakon duge suše, ubrzale su setvu kukruza u Pomoravlju, Resavi i Levču, najzastupljenije žitarice u ovom delu Srbije.

Ovog proljeća biće zasejano oko 50.000 hektara, a u ovdašnjim „agroekoloskim uslovima kalendarsko vreme setve je period između 15. i 25. aprila“, izjavio je danas Tanjugu stručni savedovalac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

„Kukuruz je toploljubiva biljka i poželjno je da prilikom setve temperatura zemljišta bude 10 do 12 stepeni Celzujsovih na dubini pet do sedam centimetara“, rekao je Simić.

Značaj temperature zemljišta ogleda se u tome da, ako seme stoji dugo u hladnoj i vlažnoj zemlji, podložno je truljenju i napadu žičara, a to može da dovede do proređivanja useva, objasnio je Simić.

Ističe da je „gustina setve bitna komponenta prinosa, broj biljaka treba da bude usklađen sa potencijalom godine, nivom agrotehnike, potencijlom zemljišta, mogućnošću hibrida koji se seju“.

Ako je tokom zimskih meseci bilo dovoljno padavina i ako se azotna hraniva nalaze na dubini od 60 do 90 centimetara, a njiva je visoke plodnosti sa visokim stepenom agrotehnike, preporučuje se gušća sadnja, naveo je on.

Ovaj iskusni agronom ističe da u povoljnim uslovima hibride „FAO 500 i FAO 600, treba sejati na 70 centimetara (razmak redova) a razmak od biljke 22 od 24,5 centimetara a u nepovolnim uslovima rastojanje treba biti 70  puta 26 do 30 centimetara“.

Hibride FAO 300 i 400 grupe zrenja u povoljnim uslovim sejati na rastojanju 70 centimetara peta 18 do 22 centimetra a u nepovolnim uslovima na razmaku 70 peta 22 do 24,5 centimetara.

Simić upozorava da na ostvarenje pronosa utiču: „niska plodnost zemljišta 15 odsto, neadekvatan sklop 14 odsto, nepovoljan raspored padavina 13 odsto, slaba priprema zemljišta 11 odsto, FAO grupa sedam odsto, potencijal hibrida šest odsto, kavlitet semena osam odsto, ukupne padavine šest odsto, bolesti i štetočine osam odsto, poleganje četiri odsto koliko i niske temperature i četiri odsto ostali činioci“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.