U trendu

Poslodavci da poštuju propise o radu po vrućini

Pošto se visoka temperatura u Srbiji očekuje i tokom septembra, Ministarstvo za rad je danas pozvalo poslodavce da poštuju propise o radu napolju po vrućini.

„Inspektorat za rad još jednom apeluje na poslodavce da dok traju visoke temperature, iznad 36 stepeni Celzijusa, a posebno u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko proces rada to dozvoljava, organizuju posao na otvorenom tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih radova i direktno izlaganje zaposlenih suncu“, ukazalo je Ministarstvo.

Inspektorat za rad će i tokom septembra, sve dok temperatura bude visoka, učestalo kontrolisati da li poslodavci koji delatnost obavljaju napolju, posebno građevinske i poljoprivredne radove, primenjuju mere kojima se eliminiše rizik po zdravlje zaposlenih.

Poslodavci su obavezni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise.

To znači da su poslodavci dužni da pri radu napolju, po visokoj temperaturi, prilagode režim rada, uz čestu zamenu zaposlenih, češće pauze, uz obezbeđivanje zaposlenima vode i bezalkoholnih napitaka.

Poslodavci su dužni da zaposlenima obezbede prostor gde mogu da se sklone od sunca i da se rashlade, da ih obavezno informišu o opasnosti po zdravlje od visoke temperature, o simptomima posledica prouzrokovanih vrućinom i da im obezbede pružanje prve pomoći ukoliko dođe do takvih zdravstvenih problema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.