U trendu

Poslodavci u SAD oglasili rekordan broj radnih mesta u avgustu

VAŠINGTON – Američki poslodavci su avgustu oglasili najveći broj radnih mesta u dve decenije, a i zapošljavanje je dostiglo rekordan nivo, što je, kako navodi agencija AP, novi dokaz da kompanije očajnicki nastoje da pojačaju kadar usled solidnog ekonomskog rasta.
Broj oglasa o novim radnim mestima porastao je za 0,8 odsto na 7,14 miliona, što je najviši nivo otkako se prati evidencija od decembra 2000. godine, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Ta brojka takođe daleko nadmašuje 6,2 miliona ljudi koji su u tom mesecu bili nezaposleni.
Broj raspoloživih radnih mesta premašuje broj nezaposlenih peti meseci uzastopno.

Zapošljavanje je ostalo solidno, oborivši stopu nezaposlenosti na 3,7 odsto, na najniži nivo u gotovo pet decenija. Snažna tražnja za radnicima, u uslovima kada je tako malo njih bez posla, može primorati mnoge kompanije da povećaju plate narednih meseci, ocenjuje AP.
Predsednik Donald Tramp je „proslavio“ ovu vest tvitom: „Upravo je objavljena neverovatna cifra… Zapanjujuće! Sve funkcioniše!“.

Tramp je takođe dodao da berza „skače“ aludirajući na „snažne profite“.
Prema izveštaju Ministarstva, poslodavci su u avgustu približno zaposlili oko 5,8 miliona ljudi. To je takođe najviši nivo otkako se vodi evidencija, ali je taj porast delimično odraz povećanja populacije.

Procenat radne snage koja je u avgustu pronašla posao porastao je na 3,9 odsto sa 3,8 procenata u julu. To odgovara 11-godišnjem rekordu koji je dostignut u maju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.