U trendu

Poslovna aktivnost u evrozoni u padu peti mesec zaredom

LONDON – Poslovna aktivnost u evrozoni je ostala smanjena u novembru peti mesec uzastopno, što je znak da privreda klizi u blagu recesiju usled pada potrošnje građana i rastuće inflacije, izveštava Rojters.

Prema danas objavljenim konačnim rezultatima istraživanja kompanije S&P Global, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, neznatno se oporavio u novembru na 47,8 poena sa oktobarskog 23-mesečnog najnižeg nivoa od 47,3 poena, što se podudara sa preliminarnom procenom.

Pokazatelj ispod 50 poena znači pad poslovne aktivnosti.

„Peti uzastopni mesečni pad proizvodnje prema PMI indeksu povećava verovatnoću da evrozona sklizne u recesiju“, ocenjuje Kris Vilijamson, glavni poslovni ekonomista u kompaniji S&P Global Market Intelidžens.

Prema njegovim rečima, smanjenje aktivnosti u novembru je skromno, pa se sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) regiona zabeležiti ukupan pad od samo 0,2 procenta.

Ekonomisti su u anketi Rojtersa prošlog meseca u proseku ocenili da postoji 78 odsto šansi za recesiju u 19-članom bloku na godišnjem nivou, i predvideli su privredni pad u tekućem kvartalu od 0,4 odsto.

Pored daljeg pada potražnje i slabih izgleda za preokret u skorije vreme, kompanije su smanjile zapošljavanje, pa je indeks zaposlenosti pao na 51,8 poena sa 52,5 boda.

Stopa nezaposlenost u regionu se u oktobru spustila na 6,5 odsto, pokazali su zvanični podaci objavljeni u četvrtak.

Indeks menadžera nabavke u dominantnoj uslužnoj industriji u evrozoni je skliznuo na 48,5 sa 48,6 poena, što je najniža vrednost od početka 2021. godine i ispod preliminarne procene od 48,6 bodova.

Ipak, indeks ulaznih i izlaznih proizvodnih cena je opao što ukazuje na to da su inflatorni pritisci možda već dostigli vrhunac, i to je verovatno dobrodošla vest za kreatore politike u Evropskoj centralnoj banci.

Indeks izlaznih proizvodnih cena je iznosio 62,3 poena, što je najniži nivo u poslednja tri meseca.

Inflacija u valutnom bloku evra je u novembru bila ispod očekivanih 10 procenata, prema prošlomedeljnim zvaničnim preliminarni podacima, ali je i dalje pet puta viša od cilja ECB-a od 2,0 posto.

Centralna banka evrozone je podigla svoje kamatne stope kako bi pokušala da ukroti rast potrošačkih cena i predviđa se da će kasnije ovog meseca povećati ključne kamate za još 50 baznih poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.