U trendu

Poslovna aktivnost u evrozoni ubrzala, uslužni u usponu

LONDON – Poslovna aktivnost u evrozoni se ubrzala prošlog meseca pošto je dominantna industrija usluga izašla iz obnovljenog lokdauna vratila se rastu, prema danas objavljenim rezultatima istraživanja analitičke kompanije IHS Markit.

Zvanični konačni kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava IHS Markit i koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, popeo se na 53,8 poena prošlog meseca sa 53,2 poena u martu, izveštava Rojters.

Konačni PMI pokazatelj za april je neznatno viši od preliminarne procene od 53,7 bodova i znatno iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

„Podaci iz aprilske ankete pružaju ohrabrujuće dokaze da će se evrozona u drugom tromesečju izvući iz dvostruke recesije“, kaže Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Prema njegovim rečima, proizvodni bum, podstaknut uzletom potražnje kako na domaćem, tako i na izvoznim tržišima nakon ukidanja korona mera zatvaranja u mnogim ekonomijama, prate znaci da se i uslužni sektor sada vratio na staze rasta.

Indeks PMI u uslužnoj industriji porastao je na 50,5 bodova sa martovskih 49,6 poena, što je bolje od prvobitne fleš procene od 50,3 boda.

Ova analitička kuća iz Londona je objavila u ponedeljak izveštaj samo za proizvodnu industriju monetarnog bloka, prema kojem je PMI fabričke aktivnosti u aprilu dostigao rekordno visok nivo.

Međutim, poremećaji u lancu snabdevanja izazvani pandemijom doveli su do skoka cena materijala za proizvođače. Kompozitni indeks proizvodnih cena porastao je na 64 poena sa ranijih 61,9 bodova, na najviši nivo u poslednjih 10 godina.

„Iako oživljavanje ekonomije donosi jačanje inflatornih pritisaka, oni su za sada, kako se čini, uglavnom ograničeni na proizvodni sektor, dok su cene uslužnog sektora – koje su glavna komponenta u izračunavanju bazne inflacije koju prati Evropska centralna banka – i dalje vrlo skromne”, naveo je Vilijamson.

Mada je početak vakcinacija u evrozoni bio problematičan sada se taj proces odvija znatno brže što je podiglo optimizam među firmama u uslužnoj delatnosti. Indeks poslovnih očekivanja popeo se na 68,4 boda sa ranijih 67,4 poena, dostigavši najvišu kotu u više od jedne decenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar