U trendu

Poslovna klima u evrozoni pala u aprilu više od očekivanja

BRISEL – Poslovno raspoloženje u evrozoni je opalo u aprilu mnogo više nego što se očekivalo, jer su rat u Ukrajini koji traje puna dva meseca i s njim povezana poskupljenja robe pogodili poverenje privrednika u svim sektorima, pokazuju današnji podaci Evropske komisije.

Mesečni indikator ekonomske klime Evropske komisije pao je prošlog meseca na 105 poena sa naniže revidiranog martovskog nivoa od 106,7 bodova, prenosi Rojters.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija predviđali su u proseku da će ovaj indeks iznositi 108 poena u aprilu.

Među sektorima, najteži pad poslovnog poverenja je registrovan u industriji, sa nivoa od 9,0 poena u martu na 7,9 poena u aprilu, dok je raspoloženje u maloprodaji potonulo na minus 4,3 boda sa ranijih minus 2,4.

Sve izraženiji je postao pesimizam među potrošačima, pri čemu se njihovo poverenje spustilo na minus 22 boda sa ranijih 21,6 poena.

Poslovno raspoloženje u sektoru usluga, koji čini veliki deo privrede evrozone, palo je na 13,5 poena u aprilu sa 13,6 bodova prethodnog meseca.

S druge strane, očekivanja prodajnih cena među proizvođačima su skočila na istorijski maksimum od 60,8 poena sa 57,2 boda u martu, dok su inflaciona očekivanja potrošača za 12 meseci unapred nenadano oštro pala na 50 bodova sa rekordnih 62,9 poena zabeleženih u martu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar