U trendu

Poslovni inkubatori kvalitetna podrška startapovima

BEOGRAD – Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da je osnovni cilj projekta EUBID – Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora, pomoć inkubatorima da razviju standardizovane usluge podrške za razvoj poslovanja za svoje korisnike.

Ona je na konferenciji „Uloga poslovnih inkubatora u pružanju usluga MSP (mala i srednja preduzeća)“, koju su organizovali Ministarstvo privrede i projekat EUBID, rekla da su startapovi koji se razvijaju u inkubatorima uglavnom inovativna preduzeća kojima je bitno da dobiju kvalitetnu podršku u početnim fazama razvoja.

„U poslednje vreme lansirano je mnogo novih programa podrške, ali to nije dovoljno. Naše angažovanje ogleda se i kroz EUBID projekat, a bazirano je na unapređenju usluga koje poslovni inkubatori pružaju“, rekla je Obradović Jovanović.

Pomoćnica ministra privrede kaže i da je u prethodnom periodu u fokusu bilo uspostavljanje inkubatora i sličnih inicijativa, a da će u narednoj fazi akcenat biti na razvoju i daljem unapređenju usluga koje pružaju korisnicima, navedeno je u saopštenju.

Sada iz faze sagledavanja prelazimo u fazu direktne podrške inkubatorima, rekla je Obradović Jovanović, dodajući da je analiza urađena u okviru projekta EUBID pokazala raznolikost inkubatiora koji posluju u Srbiji.

„Videli smo različite primere. Naišli smo na inicijative koje su nas iznenadile kvalitetom, ali i na inkubatore koji skoro da ne obavljaju svoju osnovnu funkciju“, istakla je Obradović Jovanović.

Dodaje i da su to izazovi koje treba rešavati u narednoj fazi.

Iako su MSP najfleksibilniji deo svake privrede, njima je potrebna velika pomoć, izjavio je šef sektora Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin.

On je naveo da zajedno sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom prosvete i drugim institucijama u Srbiji, Evropska unija sprovodi mnogo projekata i inicijativa u oblasti privrede i da je do sada za razvoj privrede donirano više od 200 miliona evra.

„Potrebno je homogenizovati mrežu od skoro 40 poslovnih inkubatora, povezati ih sa ostalim projektima, pre svega Vlade Srbije i Evropske unije, ali i drugih donatora. Postoji mnogo programa podrške i bila bi šteta da svi preduzetnici ne budu obavešteni o tome. Inkubatori su jedan od načina da se to učini“, rekao je Hudolin.

EUBID projekat finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.