U trendu

Pošta Srbije radi bez zastoja, 17 radnika se izjasnilo za štrajk

Pošta Srbije svim pravnim i fizičkim licima bez zastoja pruža usluge koje su u njenom delokrugu rada i netačni su tendenciozni pokušaji uznemiravanja javnosti od strane čelnika nereprezentativnog sindikata Samostalnog sindikata poštanskih radnika da u poštama vlada haos, saopštilo je danas to javno preduzeće.

U saopštenju podsećaju da je u petak 17. novembra 2017. godine doneta odluka reprezentativnih sindikata, koji okupljaju gotovo 11.000 zaposlenih, da se odustaje od štrajka u Pošti Srbije.

Na današnji dan, kako se dodaje, prema zvaničnom izveštaju stručnih službi, 17 zaposlenih izjasnilo se da će podržati štrajkačke aktivnosti Samostalnog sindikata poštanskih radnika, što je njihovo legitimno pravo.

„Poslovodstvo Pošta Srbije, na čelu sa v. d. direktora preduzeća Mirom Petrović, uz punu saradnju sa osnivačem Vladom Srbije na čijem je čelu Ana Brnabić i predstavnicima reprezentativnih sindikata – Sindikata PTT Srbije i Sindikata PTT Nezavisnost, iznalazi najbolje rešenje za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja 15.000 zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Pošta Srbije je istakla da je „usled nezakonite blokade rada Regionalnog poštansko-logističkog centra Beograd, koji  je ‘žilu kucavica’ preduzeća, u organizaciji Samostalnog sindikata poštanskih radnika došlo do višednevnog prekida procesa rada u delatnosti od opšteg interesa, čime je naneta višemilionska šteta preduzeću zbog kašnjenja pri uručenju pošiljaka“.

Stručne službe Pošte Srbije, po nalogu Vlade Srbije, Nadzornog odbora i uz punu saglasnost reprezentativnih sindikata, kako se navodi, intenzivno rade na sagledavanju direktne i indirektne štete koje je to preduzeće pretrpelo i koja prema trenutnim procenama iznosi 300 miliona dinara.

„Očekuje se da će posledice nezakonitih okupljanja biti dalekosežnije, a šteta znatno veća“, piše u saopštenju.

Prema organizatorima i učesnicima u blokadi distributivnog centra, kako se navodi, preduzimaju se sve zakonom predvidjene mere „kako bi takvo ponašanje bilo sankcionisano, i kako bi se zaštitio ovaj važan državni sistem, 15.000 zaposlenih i njihove porodice“.

„Neotudjivo je pravo zaposlenih da svoje nezadovoljstvo izražavaju protestom ili štrajkom u skladu sa propisima koji tu oblast regulišu, ali je nedopustivo da učesnici svojim neodgovornim postupcima i ponašanjem nanose višemilionsku štetu kako preduzeću i zaposlenima, tako i Republici Srbiji“, piše u saopštenju Pošta Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar