U trendu

Postignut dogovor o Agrokoru,Todorić odlazi

Rukovodstvo Agrokora je sa poveriocima postiglo dogovor o takozvanom „stendstil“ aranžmanu, pišu hrvatski mediji i navode da je Ivica Todorić pristao da ode sa čela te kompanije.

Hrvatska radiotelevizija je javila da se sastanak sa poveriocima – bankarima završio postizanjem dogovora o „stendstil“ aranžmanu, ali da ostali detalji zasad nisu poznati.

Takav aranžman podrazumeva sporazum svih poverilaca da neće krenuti u naplatu potraživanja tokom precizno definisanog procesa restrukturisanja kompanije.

Tokom važenja „stendstil“ aranžmana, dotadašnji vlasnici ostaju bez dela ili čak svih vlasničkih prava, dok je smena ključnog menadžmenta nešto što se smatra potpuno uobičajenim i logičnim.

„Večernji list“ piše da je porodica Todorić pristala na ustupke koje su tražili ruski poverioci, odnosno da Ivica Todorić više neće biti predsednik Agrokora i da se neće odupirati promenama koje će nastati u firmi.

Kako se navodi, prva je u četvrtak prisilnu naplatu dugova prema Agrokoru pokrenula firma Orbico Branka Roglića, a nezvanično se saznaje da su tokom dana prisilnu naplatu aktivirali još neki veći dobavljači.

Kako je prenela regionalna televizija N1, dodatnu napetost u situaciju oko Agrokora unele su optužbe drugog čoveka ruske banke VTB Jurija Solovjeva, koja je drugi najveći poverilac Agrokora. On je rekao da je Todorićeva kompanija falsifikovala finansijske izveštaje.

Kasnije su iz VTB-a ublažili formulaciju i naveli da se radi o dugogodišnjem dopuštanju nepravilnosti u izradi izveštaja.

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala finansijske izveštaje Agrokora, saopštila je da su tokom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnosti koje su iskazale u pojedinacnim izveštajima i da su one, tvrde, ispravljene u konsolidacionim paketima.

Iz te revizorske kuće poručili su da pretpostavljaju da je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji izmedu te banke i odeljenja strategije Agrokora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar