U trendu

Potencijal za veću ekonomsku saradnju Austrije i SRB

BEČ – Privredno politička delegacija Jagodine, koju predvodi predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković – Palma, razgovarala je u Beču sa austrijskim privrednicima, a na sastanku je ocenjeno da postoji potencijal za veću ekonomsku saradnju.

 Domaćin privrednicima je bio direktor Predstavništva Privredene komore Austrije za tržište centralne i istpočne Evrope Konstantin Bekos.
    Uz konstataciju da je godišnji izvoz privred Austrije oko 150
milijardi dolara i da sa 51 odsto puni budžet države, Bekos je istako i da „vidi potencijal saradnje privrede Austrije i Srbije u skoro svim oblastima“.
    Ovde ima srpskih firmi koje dobro poznaju tržište i način 
plasiranja robe i mislim da bi bio dobar momenat da firme koje su vezane za austrijsko tržiste i koje su već ovde, budu most saradnje, ocenio je Bekos na sastanku u utorak.

 Ono što je važno je da je cena komparativna i da kvalitet
odgovara onome što trazi tržište Austrije, dodao je on.
    Direktorka Predstavništva Privredne komore Srbije u Austriji
Nada Knežević, izjavila je Tanjugu, da privredna saradnja Srbije i Austrije napreduje i da je trgovinska razmene poslednjih godina na uzlaznoj liniji.
    „Postoji razlika između statistika koje ima Srbija i Austrija,
prem statistici Srbije 2018. godine trgovinska razmena Srbije i Austrije je milijardu i pedest miliona, a prema statistici koju vodi Austrija je milijardu i sto osamdeset miliona dolara“, rekla je Knežević.
    Statistički se podaci razlikuju, ali je bitno da privredna
saradnja  napreduje i da je trgovinska razmena poslednjih godina na ulaznoj liniji, srpski izvosni proizvodio značajno rastu i razlika
u izvozu i uvozu svake godine se smanjuje, dodala je Knežević.
    „Ono što sam ja videla poslednjih godina, a vezano za dolazak
srpskih preduzeća u Austriju, presudan je kvalitet. Taj kvalitet mora da traje permanentno“, istakla je ona.

Knežević je dodala da je sve više visoko tehnoloških firmi iz Srbije koje dolaze u Austriju, a njihov je kvalitet izuzetan i vrlo brzo nalaza partnere na ovom tržištu.

  Dolaze i manje firme koje u Austriji nalaze tržište, napomenula je ona, dodajući da je uspeh moguć ako ste rešili da ga postignete.

   Marković je ocenio da ekonomska saradnja Srbije i Austrije ne prati i dobru političku saradnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.