U trendu

Potonuo promet i BELEX indeksi

BEOGRAD – Ukupan promet na domaćem tržištu kapitala potonuo je danas na 8,3 miliona dinara (70,7 hiljada evra), a oslabili su i referentni berzanski indeksi.

Indeks BELEX 15 je pao za 0,3 procenta na 810,12 poena, a BELEXlajn se spustio za više od 0,1 odsto na 1.680,71 poen.

Vrlo slaba investiciona aktivnost je bila na Open marketu, gde su najveće promete u iznosu od po 0,7 miliona dinara zabeležila dva preduzeća – Naftna industrija Srbije i Meser Tehnogas, koji se bavi proizvodnjom i distribucijom tehničkih gasova.

Akcije obe kompanije su, pri tome, zabeležile pad vrednosti. NIS je pao za 1,0 procenat na 614 dinara, Meser tehnogas za 0,9 odsto na 15.903 dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna se zadržalo na cenovnom nivou od 8.600 dinara, a ostvarilo je trgovanje u iznosu nešto manjem od 0,1 milion dinara.

S druge strane, solidna trgovačka aktivnost je zabeležena na MTP tržištu, gde su akcije poljoprivrednog preduzeća Feketić iz Sombora isprometovane za 3,0 miliona dinara uz rast vrednosti za četvrtinu procenta na 3.007 dinara.

Privredno društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu „Dinara“ iz Beograda istrgovano je za 1,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 450 dinara, a identičnu realizaciju imale su i akcije pančevačkog preduzeća Ratar za proizvodnju prehrambenih proizvoda, po ceni od 902 dinara, za 0,2 posto većoj nego na prethodnoj sesiji.

Strani investitori su imali skroman udeo u ukupnom prometui na tržištu akcija od 6,16 posto, u prodaji 12,31 procenat, a u kupovini nisu učestvovali.

Četiri serije državnih obveznica denominovaih u evrima, ostvarile su zajedno promet od samo 108 hiljada dinara (918 evra), u pođednakim pojedinačnim iznosima, uz učešće stranih investitora u kupovini od 50 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar