U trendu

Potop na azijskim berzama, gubici i u Evroi

Indeksi na azijskim berzama strmoglavo su danas pali pošto je Peking uzvratio na odluku Trampove administracije da poveća takse na uvoz iz Kine.

Na evropskim berzama takodje su zabeleženi veliki padovi – nemački DAX je u minusu 1,5 odsto, francuski CAC 40 pao 1,4 odsto, a britanski FTSE 100 za 0,6 odsto.

Na istoku je ranije danas Nikei potonuo 4,5 odsto, što je drugi najveći pad poslednjih godinu dana, južnokorejski Kospi 3,2 odsto, hongkonški Hang Seng pao 2,5 odsto, Šangajski kompozitni indeks 3,4 odsto, a australijski S&P/ASX 200 dva odsto.

Očekuje se da Vol strit, posle jučerašnjih značajnih gubitaka, i današnje trgovanje krene s gubicima.

Američka administracija juče je najavila takse na kineski uvoz u vrednosti od 48 milijardi dolara, kao i ograničenja kineskih investicija. Predsednik Donald Tramp je rekao da je to reakcija na kradju američke tehnologije.

Trgovinski zvaničnici SAD identifikovali su 1.300 proizvodni linija koje bi mogle biti meta taksi uključujući svemirsku, informacionu i komunikacionu tehnologiju, kao i proizvodnju mašina. Konačna lista bi skoro mogla biti završena, preneo je Asošijetid pres.

Zabrinutost zbog trgovinskog sukoba, koji bi mogao da izazove haos u svetskoj privrede, produbljen je pošto je Kina uzvratila navodeći da će uvesti veće carine na američku robu, izmedju ostalog na svinjetinu, jabuke i čelične cevi.

Kinesko ministarstvo trgovine je tražilo od Vašingtona da se problemi rešavaju pregovorima.

Trgovinski rat nije samo briga te dve zemlje već i za druge azijske zemlje pošto su povezane mrežom lanaca snabdevanja. Južna Koreja je najveći trgovinski partner Kine, dok su SAD na drugom mestu.

Trampova administracija je navela da takse na čelik i aluminijum za početak neće važiti za Evropsku uniju, Kanadu, Meksiko, Argentinu, Brazil i Australiju. Japanski ministar trgovine je rekao da je za žaljenje što i Japan nije izuzet.

Japanski jen, tradicionalno utočište investitora u nestabilnim vremenima, dosegao je 17-mesečni maksimum u odnosu na dolar rastom od 0,23 odsto. Evro je porastao 0,26 odsto u odnosu na dolar.

Cene nafte rastu. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, porasla je 0,5 odsto na 64,62 dolara po barelu, a nafte Brent za 0,36 odsto na 69,16 dolara po barelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.