U trendu

Potpisan sporazum o prelasku data centra Pošte u državni

BEOGRAD – Direktori Pošte Srbije i Kancelarije za IT Vlade Srbije, Zoran Đorđević i Mihailo Jovanović potpisali su danas sporazum o korišćenju državnog data centra i najavili dalji razvoj saradnje.

Đorđević je izjavio da Pošta ima velike planove kada je u pitanju digitalizacija koja, prema njegovim rečima, nije moguća bez partnera, odnosno Kancelarije za IT.

„Verujem da je naša saradnja koja je danas krunisana potpisivanjem Sporazuma da naš data centar pređe u državni, i da bude smešten ovde gde Kancelarija upravlja njime, samo prvi korak napred“, rekao je on.

Đorđević je dodao da je dogovoreno da iseljavanjem iz Poštinog data centra, država dobije još veći kapacitet i da se to stavi u funkciju države.

„Pošta je državna institucija koja želi da pomogne državu i da unapredi sistem kada je u pitanju državna uprava“, rekao je Đorđević.

Jovanović je ocenio da je Pošta Srbije najznačajniji partner Kancelarije kada je u pitanju digitalizacija usluga javne uprave i pružanje usluga elektronske uprave, i dodao da je od osnivanja Kancelarija oslonjena na infrastrukturu Pošte.

„Danas potpisujemo sporazum kojim će Pošta Srbije koristiti kapacitete i usluge državnog data centra. I još brže, bolje i kvalitetnije ćemo stvariti nove usluge za građane Srbije“, rekao je on.

Jovanović je dodao da se ove godine očekuju mnoge nove usluge, bez obzira da li ih zajednički pružili Kancelarija i Pošta ili samo Pošta kao javno preduzeće.

Opisujući dosadašnju saradnju on je podsetio da je Kancelarija od osnivanja u zgradi TK centra koju koristi i Pošta i da trenutno na više od 700 pošta građani mogu da dobiju svoj nalog za korišćenje usluga elektronske uprave na portalu eUprave i da postanu eGrađani.

„Koristimo telekomunikacionu infrastrukturu Pošte u vidu slanja SMS notifikacija. Građanima Srbije smo zahvaljujući tome u dve godine poslali više od 16 miliona SMS poruka“, istakao je on.

Jovanović je objasnio da Kancelarija koristi i optičku infrastrukturu Pošta Srbije u Beogradu koja povezuje više od 50 državnih zgrada i objekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar