U trendu

Potpisan Sporazum o zaštiti posetilaca sa Slovenijom

Udruženje osiguravača Srbije (UOS) i Slovenačko udruženje osiguravača potpisali su danas Sporazum o zaštiti posetilaca koji će vozačima iz obe države omogućiti bržu i efikasniju naknadu štete, bez prekida putovanja u slučaju eventualnih saobraćajnih nezgoda.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare,  ovaj sporazum koji je potpisan u prostorijama Sava osiguranja predviđa da se oštećeno lice, koje je pretrpelo štetu na teritoriji druge države, obrati svom nacionalnom Birou zelene karte, koji će u saradnji sa biroom države u kojoj se nezgoda dogodila, omogućiti brže prikupljanje dokumenata i informacija potrebnih za ostvarivanje prava na naknadu štete.

Naglašeno je i da će ovaj sporazum osim što predstavlja iskorak u zaštiti građana, osiguravajućih društava i vozača, dodatno unaprediti saradnju dve države, kroz unapređenje tranzita, turizma i prometa između Slovenije i Srbije.

Generalni sekretar UOS-a Radmila Jašarović kazala je da je Sporazum kreiran tako da državama van Evropske unije, odnosno državama koje nisu u sistemu direktiva EU, pruži mogućnost da obezbede dodatnu zaštitu i pomoć svojim građanima koji motornim vozilima putuju na teritorije drugih država.

Ona je kazala i da je Srbija Sporazum o zaštiti posetilaca ranije potpisala sa nacionalnim biroima Grčke, Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a da je u planu potpisivanje sa Rumunijom, Bugarskom i Mađarskom.

Direktorka slovenačkog Udružeja Maja Krumberger je naglasila da je potpisani Sporazum nastavak dobre saradnje slovenačkih i srpskih osiguravača, dodavši da je Srbija tek druga država sa kojom Slovenija potpisuje ovakav sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar