U trendu

Potpisan sporazum sa EBRD o energetskoj efikasnosti

NOVI SAD – Memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom projekta “Energetska efikasnost javnih zgrada u Vojvodini” danas su potpisali potpredsednik pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj Zuzana Hargitaj.

Sporazum se odnosi na izradu Atlas energetske efikasnosti za 80 javnih objeakta u Vojvodini, a u prvoj fazi vrednost sporazuma je 100.000 hiljada evra.

„Taj atlas treba da nam pokaže put i način kako da javne objekte učinimo efikasnijim, smanjimo troškove njihove eksploatacije, kako da korisnicima tih objekata učinimo boravak komfornijim, kako da savladamo prepreke koje nam izazivaju klimatske promene“, rekao je Milićević.

Kaže da su tokom sastanka otvorene i druge važne teme, poput onih koje se odnose na načine I modele finansiranja impelmentacije analize koja će biti urađena na pilot projektu ovih 80 objekata.

“Podsetiću da na teritoriji Vojvodine postoji 3.000 takvih javnih objekata, o kojima se staraju republika, Pokrajina i lokalne sasmourpave. Proširili smo teme i na to na koji način ćemo produbiti saradnju Pokrajinske Vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj u budućnosti, kao i o kanalskoj mreži, vodoprivredi i stavljanju u funkciju navodnjavanja i sve ono što se može valorizovati kroz poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Milićević.

Predstavnica Evropske banke za obnovu I razvoj Zuzana Hargitaj najavila je da će ta banka proširiti saradnju sa Pokrajinskom Vladom pogotovo u oblasti navodnjavanja u Vojvodini.

„Energetska bezebdnost počiva na energetskoj efikasnosti i borba protiv klimatskih promena zasniva se na energetskoj efikasnosti. Na današnjem sastanku prešli smo i na konrektnije teme u vezis a saradnjom sa Porkajinskom Vladom. Radićemo na razvijanju mera energertske efinaksnosti koje će uticati na bolji kvalitet života ljudi, a što će uticati I na razvoj novih poslovnih prilika i aktivnosti kroz investiranje u energetsku efikasnost”, rekla je Zuzana Hargitaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.