U trendu

Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Novi Sad-Subotica vredan 943 miliona evra

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Sofiji komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 miliona evra.

Učestvujući na Sedmom samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u glavnom gradu Bugarske, ona je ocenila da je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta „najvažniji i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu“.

„Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’. Modernizacija  pruge na železničkom Koridoru 10 omogućiće povećanje teretnog saobraćaja na železnici, odnosno da Srbija bude zaista tranzitna zemlja kad je reč o železničkom saobraćaju“, kazala je Zorana Mihajlović a prenelo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.  

Navodeći da ruske i kineske kompanije već izvode radove na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, ministarka je kazala da će na osnovu danas potpisanog ugovora, biti izgradjeno preostalih 108 kilometara pruge, pri čemu bi radovi na toj deonici mogli da počnu u 2019. godini.

„Pregovarali smo skoro godinu dana sa kineskom stranom o zaključenju ovog ugovora i postigli smo najpovoljnije uslove za Srbiju. Srbija se i na ovom samitu potvrdila kao najvažniji partner Kine kad je reč o infrastrukturnim projektima, i verujem da će ovaj projekat biti primer za druge kineske projekte u regionu“, kazala je Zorana Mihajlović.

Radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Novi Sad-Subotica izvodiće konzorcijum kineskih kompanija „Čajna rejlvej internešenel“ (China Railway International) i „Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani“ (China Communications Construction Company – CCCC), koji izvodi radove i na deonici Beograd-Stara Pazova.

Zorana Mihajlović je danas u Sofiji u ime Vlade Srbije potpisala i Memorandum o razumevanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Kine o zajedničkoj podršci izgradnji Industrijskog parka za voće i povrće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.