U trendu

Potpisani ugovori sa Kinom vredni 734 miliona evra

Srbija je na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope „16 + 1“ u Rigi potpisala šest ugovora i sporazuma sa Kinom vrednih 734 miliona evra, a kako je večeras rekao premijer Aleksandar Vučić krenuće se odmah u realizaciju tih projekata.

Među potpisanim ugovorima su onaj koji predviđa radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, zatim na Koridoru 11 i delu obilaznice oko Beograda, na deonici Surčin – Obrenovac.

Premijer je precizirao da je sporazum koji se tiče izgradnje brze pruge ka Budimpešti, na deonici Beograda – Stara Pazova vredan je 319,9 miliona evra, i njim će se ubrzati pruga do Novog Sada, a time i obezbediti brže putovanje ljudi i robe.

Kako je rekao, za srpske medije, potpisan je i sporazum vredan 207 miliona evra, vezano za deonicu Surčin-Obrenovac na Koridoru 11.

Upitan kada će početi radovi, on je najavio da će izvršiti „prijateljski pritisak“ na konzoricijum, koji je dobio ovaj projekat kako bi ih „naterao“ da odmah krenu sa radovima.

Premijer je istakao i da smatra da su uradili dobre stvari za Srbiju.

Kako je rekao, svi ti razgovori doprineće privrednom rastu i političkim odnosima i, na kraju krajeva, porastu životnog standarda stanovnika.

On je u tom smislu dodao da će biti više izgrađeno autoputeva u Srbiji za vreme ove vlade nego što je bilo za sve vreme vladavine Josipa Broza Tita.

Kako je ocenio Srbija je uradila najviše posla u Rigi poredeći se sa drugim zemljama koje takođe razvijaju poslove sa Kinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar