U trendu

Potpisani ugovori sa prve dve novoosnovane zadruge u Srbiji

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić potpisao je danas u Beogradu ugovore o dodeli bespovratnih sredstava s direktorima prve dve novoosnovane zadruge u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“ koji sprovodi Vlada Srbije.

Poljoprivrednoj zadruzi „Zaplanjski zasad Gadžin Han“ ugovorom je dodeljeno 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja, dok će Pčelarska zadruga „Bee cooper Devča“ dobiti 6,24 miliona dinara za formiranje pčelinjaka.

Krkobabić je posle potpisivanja ugovora rekao da je cilj projekta oživljavanja zadruga da se „očuva srpsko selo, kako bi mladi tu videli svoju budućnost“.

„Očekujemo da će ove zadruge, sa oko 30 zadrugara i isto toliko operanata, u narednom periodu postati okosnica zadrugarstva, praktičan primer kako zadruge mogu da funkcionišu“, kazao je Krkobabić.

On je istakao doprinos lokalnih samouprava u obezbedjivanju poslovnih prostora, celokupne pripreme i logistike da bi taj projekat oživljavanja zadruga mogao da se realizuje.

„Projekat je ambiciozan. U proseku dobijamo dva do tri zahteva dnevno, što znači da je cifra od 500 zadruga apsolutno ostvariva, a mi ćemo učiniti sve da to i realizujemo“, kazao je Krkobabić i dodao da će se nastaviti osnivanje zadruga.

Predsednik Akademijskog odobra za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da je cilj pomaganja zadruga da svako selo u Srbiji „bude udruženo“.

„Svaki proizvodjač u okviru zadruge, trebalo bi da postane robni proizvodjač sa prepoznatljivom markom svojih proizvoda“, kazao je Škorić.

Dodao je da ta akcija treba da bude podržana da bi za dve i po godine Srbija mogla da konkuriše razvijenim zemljama Evrope i sveta.

Direktor poljoprivredne zadruge „Zaplanjski zasad Gadžin Han“ Zoran Ilić rekao je da će se kroz projekat oživljavanja zadruga zaustaviti migracije koje su, kako je istakao „veliki problem u svakom selu“.

„Mi ćemo pokušati da ovom opremom maksimalno povećamo površine pod lekovitim biljem i da pomognemo svim proizvodjačima da imaju prihod i da ostanu na selu“, kazao je Ilić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.