U trendu

Potrošnja gasa u Kini pala u januaru prvi put u dve godine

PEKING – Kineska potrošnja prirodnog gasa zabeležila je u januaru 2020. prvi međugodišnji pad u poslednje najmanje dve godine, prema danas objavljenim podacima koje je prikupila berza Čongking Petroleum i Gas, državna platforma za trgovanje energijom.

Prošlog meseca, u toj zemlji je potrošeno 31,6 milijardi kubnih metara gasa (bcm), što je za 1,0 odsto manje nego godinu dana ranije, izveštava Rojters.

Na smanjenje potrošnje uticao je pad tražnje za gasom od 14 procenata kod industrijskih korisnika i od 10 odsto kod elektoprivrednih preduzeća, što je neutralisalo povećanu tražnju kod gradskih potrošača gasa i hemijskih proizvođača.

Ukupna ponuda prirodnog gasa, ne računajući uskladišteni gas, dostigla je u januaru 29 milijardi kubnih metara, pri čemu je domaća proizvodnja gasa bila veća za 1,0 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz opao za 3,2 procenta, prema Čongking berzi.

Na berzi predviđaju prezasićenost ponude na tržištu prirodnog gasa i u februaru i martu, procenjujući da će prosečna dnevna potrošnja u februaru pasti za 6,2 posto a u martu za 11,2 procenta u odnosu na prošlu godinu.

Objava zvaničnih statističkih podataka o uvozu gasa u Kini za januar odložena je do marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.