U trendu

PotroĆĄnja na putovanja u svetu i dalje raste, ali slabije nego ranije

Potroơnja u svetu na putovanja i dalje raste uprkos slabijoj privredi i strahovima od terorističlkih napada, mada sporije nego ranije, saopơtio je danas Svetski savet za putovanja i turizam.

Organizacija koja okuplja predstavnike turističkih i saobraćajnih kompanija s ciljem da promoviơe turizam navela je u izveơtaju da se ove godine očekuje porast potroơnje na putovanja u svetu za 3,1 odsto, ơto je manje od martovske prognoze od 3,3 odsto, ali bolje od svetskog ekonomskog rasta koji procenjuje na 2,3 odsto.

Predsednik Saveta Dejvid Skovsil rekao je da makroekonomski problemi mnogo viơe utiču na putovanja nego teroristički napadi.

„Putnici neće dozvoliti da ih izolovani teroristički napadi odvrate od putovanja“, rekao je on i objasnio da turisti zabrinuti za bezbednost u Francuskoj mogu umesto nje izabrati Ć paniju ili Italiju.

Skovsil je rekao da destinacijama s napadima povezanim s turizmom obično treba dve godine da se oporave, dok je je kod drugih vrsta napada normalizacija brĆŸa.

I druge putničke i saobraćajne organizacije su takodje zabeleĆŸile manji rast potroĆĄnje na putovanja.

Medjunarodna asocijacija za vazduĆĄni saobraćaj je nedavno saopĆĄtila da se, mada viĆĄe ljudi sada leti, taj trend „ublaĆŸio od januara“ i da se procenat zauzetih mesta zapravo smanjio.

Svetska asocijacija za poslovna putovanja u aprilu je saopĆĄtila da je smanjen broj poslovnih putovanja iz SAD.

Svetski savet za putovanja i turizam očekuje da će u JuĆŸnoj Aziji, zahvaljujući snaĆŸnom rastu privrede u Indiji, broj putovanja biti povećan za 5,9 odsto, dok će Latinska Amerika imati najloĆĄije rezultate – pad od 0,9 odsto, ĆĄto je uglavnom posledica slabosti privrede Brazila.

Severoisotčna Azija i jugoistočna Azija će imati rast putovanja od 4,7 i četiri odsto, a Severna Amerika od 3,1 odsto, ơto je na svetskom proseku.

U Evropi će rast putovanja biti ispod prosečnih 2,2 odsto, mada se očekuje bolji porast u Velikoj Britaniji koja je nedavno na referendumu izglasala o izlasku iz EU. Procenjuje se da će značajno biti povećan broj poseta Velikoj Britaniji, posebno zbog pada vrednosti funte, ơto pojeftinjuje kupovinu u toj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.