U trendu

„Pouzdano će doći do nove krize, ali ne znamo ni kada ni gde“

Tržište nekretnina moglo bi da izazove novu krizu u Evropi, upozorila je supervizor Evropske centralne banke (ECB) Danijel Nuj. Ona je, ipak, dodala da su banke sada bolje pripremljene za krizu nego što su bile pre deset godina.

„Šta bi moglo da izazove novu krizu? Ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti tržište nekretnina“, rekla je Nuj za letonsku novinsku agenciju Leta.

„Znamo pouzdano da će doći do nove krize, ali ne znamo kada ni gde“, naglasila je.

Kako prenosi B92.net, uz kamatne stope na rekordno niskom nivou, cene nekretnina na mnogim popularnim odredištima drastično su porasle. Istovremeno, pojedini političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika stvara opasnost od snažnog rasta cena na tržištima nekretnina, što potencijalno vodi u novu krizu, navodi agencija Rojters.

Iako su banke sada bolje kapitalizovane, likvidnost izdašna, a novac jeftin, pojedine banke, prema rečima Nuj, nisu dovoljno uspešne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom.

„Još uvek nemamo sistem osiguranja depozita na nivou EU“, podsetila je Nuj.

„Znam da neke severne i istočnoevropske zemlje priželjkuju izraženije smanjenje rizika u bankama evrozone pre nego što se preduzme sledeći korak. Lično sam mišljenja da su se rizici već značajno smanjili. Stoga sada moramo učiniti korak napred“, dodala je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar