najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Povećati transparentnost poslovanja multinacionalnih kompanija

Direktorka Mejunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je danas da bi trebalo povećati transparentnost poslovanja multinacionalnih kompanija kako bi se sprečilo izbegavnja plaćanja poreza od čega najviše štete imaju siromašne zemlje, prenela je agencija Frans pres.

“To je ozbiljan razlog za zabrinutost, a rešenje je u povećanju transparentnosti poslovanja multinacionalnih kompanija, transparentnosti njihovih sedišta i prihoda”, rekla je Lagardova na završnom sastanku MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu.

U aferi “Panamska dokumenta” indirektno je otkriveno da su neke od najvećih kompanija svoja sedišta prebacivale u zemlje u kojima odredjene vrste prihoda ne podležu nekim poreskim opterećenjima, takozvane poreske rajeve, i na taj način izbegavale plaćanje poreza.

Lagardova je ocenila da bi povećanje transparentnosti poslovanja trebalo da bude prvi korak ka donošenju novih pravila u toj oblasti i dodala da je MMF spreman da učestvuje u tome.

Prema poslednjem izveštaju britanske nevladine grupe Oxfam, više od 50 velikih američkih korporacija, medju kojima su Epl (Apple), Volmart (Wallmart) i Dženeral elektrik (General Electric), prebacile su od 2008. do 2014. godine oko 1.400 milijardi dolara u zemlje “poreske rajeve” kako bi smanjile poreske troškove. 

Lagardova je podsetila da zemlje u razvoju trpe najveću štetu od legalnih načina za izbegavanje poreza, jer im se tako crpe vitalni resursi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike