U trendu

Poverenica: Žene najčešće diskrimisane na poslu po povratku sa porodiljskog odsustva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su žene najčešće diskriminisane na poslu po povratku sa porodiljskog ili odustva radi nege detata i da se njihov uopšte nepovoljan položaj u odnosu na muškarce ilustruje razlikama u zaradama i obavljanjem slabije plaćenih poslova.

Janković je na skupu „Žene i tržište rada u Srbiji – ka uspostavljanju balansa rodne ravnopravnosti“ rekla da institucija Poverenika zbog diskriminacije vodi veći broj parnica pred sudovima, ali i da je visok procenat postupanja po njihovim preporukama.

Kako je navela u saopštenju, takva situacija ukazuje da je „vidljiv napredak u shvatanju da se diskriminacija ne može tolerisati“, ali da borba protiv diskriminacije na poslu ne može biti uspešna ukoliko se ne promene „stereotipi o rodnim ulogama“.

Dodala je da država i poslodavci moraju da omoguće zaposlenima „balans privatnog i poslovnog života“ kroz obezbedjivanje uslove za vaspitanje dece i brigu o starijim članovima porodice, jer se „bez toga ne može graditi ravnopravno i inkluzivno društvo“.

Na skupu koji je organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije, poverenica je ukazala da su sindikati veoma važni za zaštitu i ostvarivanje prava zaposlenih jer mogu da podnose pritužbe Povereniku, pošto zaposleni oklevaju da sami prijave poslodavca.

Ona je naglasila da drugi važan partner treba da budu poslodavci i istakla da medju njima vlada veliko interesovanje za Kodeks ravnopravnosti, koji je prošle godine izradila institucija Poverenika.

„Sve je više kompanija koje nam se javljaju, što pokazuje njihovu spremnost da sa nama kreiraju ravnopravne uslove za rad, što na kraju doprinosi boljim poslovnim rezultatima poslodavaca“, rekla je poverenica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.