najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Povišice u javnom sektoru u januaru

Zaposleni u delu javnog sektora u Srbiji dobiće u januaru 2017. uvećane zarade, a zabrana zapošljavanja u državnoj službi biće produžena do kraja 2017. godine, predvidjeno je izmenama Zakona o budžetskom sistemu koji je Vlada dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Predloženo je da za pet odsto budu veće zarade zaposlenih u policiji, vojsci, pravosudju, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

U predškolskim ustanovama zarade će biti povećane za šest odsto, a toliku povišicu dobiće i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standara, dok će zaposleni u visokoškolskim ustanovama imati primanja veća za tri odsto.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predvidjeno je i da u januaru počne isplata penzija uvećanih za 1,5 odsto, a ta povišica kao i uvećanje zarada u javnom sektoru je obrazložena boljim rezultama fiskalne konsolidacije od očekivanih.

Procenjeno je da će za uvećanje plata u javnom sektoru i penzija u 2017. u budžetu biti potrebno obezbediti oko 18 milijardi dinara.

Vlada je predložila da se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, produži do kraja 2017. godine jer je procenjeno da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike