U trendu

Povući Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ocenila je danas da Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave treba da bude povučen iz procedure, jer će taj zakon dovesti do finansijskog slabljenja gradova i opština.

„Predlažemo da zakon bude povučen iz procedure kako bi se uradile dodatne analize i projekcije kretanja prihoda na lokalu i efekti primene zakona“, naveo je NALED u saopštenju.

Ta organizacija navela je da je napravila simulaciju sa primerom budžeta grada sa 100.000 stanovnika, koja je pokazala da bi gubici na prihodnoj strani iznosili više od milijardu dinara.

„Manjak po osnovu različitih komunalnih taksa i ekološke naknade bili bi veći od pola milijarde dinara, a po osnovu poreza na zarade dodatnih 600 miliona dinara“, dodao je NALED.

Iz alijanse su ocenili i da gradovima i opštinama u Srbiji rastu nadležnosti, smanjuju se prihodi, a nove obaveze ih očekuju na putu pristupanja EU.

„Primera radi, na lokalne samouprave prebačena je briga o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kako nisu dobile dodatna sredstva, neodrživi sistem finansiranja doveo je do skoka duga zdravstvenih ustanova na lokalu na 10 milijardi dinara koji će platiti gradjani“, navedeno je u saopštenju.

NALED je podsetio i da su opštine „već pretrpele udar na budžete“ od smanjenja poreza na zarade sa 12 na deset odsto i upozorio da će država primorati lokalne samouprave, ukoliko nastavi da im smanjuje prihode i povećava obaveze, da povećaju takse i naknade.

„Time republički nivo vlasti odgovornost za parafiskale sa sebe prebacuje na lokal i dodatno ugrožava atraktivnost lokalnih samouprava u očima potencijalnih investitora“, navedeno je u saopštenju.

NALED je predložio Vladi Srbije da razgovara sa dva najveća reprezentativna udruženja lokalnih samouprava kako bi se zaštitili interesi gradjana i privrednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.