U trendu

Poziv Špancima da ulažu u Srbiju – budući centar JI Evrope

BEOGRAD – Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić rekao je danas obraćajući se španskim kompanijama na poslovnom forumu „Španija-Srbija“, da Srbija postaje centar jugoistočne Evrope i pozvao španske investitore da ulažu u našu zemlju.

Predstavljajući mogućnosti za investiranje španskih preduzeća u Srbiji, Gazdić je na panelu „Poslovno okruženju u Srbiji“ istakao je da naša zemlja u pogledu infrastrukture postaje važna i nezaobilazna destinacija za investitore.

„Postajemo budući centar jugoistočne Evrope“, istakao je Gazdić obracahajući se predstavnicima španskih kompanija i učesnicima foruma.

On je naveo podatke da je samo tokom prvih šest meseci ove godine u Srbiju ušlo 1,5 milijardi evra direktnih stranih investicija i naveo da Srbija ima obrazovanu i kvalitetnu radnu snagu koja može biti dobar kadar u španskim preduzećima.

Gazdić je rekao i da investitorima iz Španije, Srbija nudi odlične uslove za poslovanje i naveo da su na primer, niski troškovi za korišćenje električne energije u našoj zemlji jedna od povoljnosti koju investitori mogu da iskoriste prilikom planiranja proizvodnje.

Direktor španske kompanije „Rubao“, zadužen za Zapadni Balkan, Hoze Manuel del Rio, rekao je Tanjugu da ta kompanija „regrutuje“ srpske inženjere sa fakulteta i da je dosadašnja saradanja sa nadležnim institucijama u Srbiji podstrek za nove projekte kompanije „Rubao“ u našoj zemlji.

„Jako smo zadovoljni profesionalnošću kadra u Srbiji. Imamo lokalne inženjere u svom timu, a neke projekte smo isključivo realizovalil sa timom koji je oformljen od lokalnih eksperata. Jako smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli i zato smatramo da ćemo i u budućnosti realizovati neke nove projekete“, kaže del Rio.

Podseća da ova kompanija u Srbiji posluje od 2013. godine i da su radili na Koridoru 10, pristupnim saobraćajnicama na mostu na Adi i drugim projektima.

„Sve projekte koje smo realizovali smo ostvarili u okviru roka i budžeta i u tom smislu možemo da kažemo da smo imali zaista odličnu saradnju sa nadležnim institucijama iz našeg sektora“ kaže del Rio.

Govoreći o infrastrukturnim projektima u Srbiji, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Imre Kern, rekao je da su španske kompanije poznate u Srbiji i rade na značajnim infrastrukturnim i komunalnim projektima.

Kern je, predstavljajući projekte u Srbiji, rekao da se završavaju radovi na izgradnji postrojenja za pitku vodu u Vršcu kao i radovi na izgradnji važnih saobraćajnica u Srbiji, a na kojima učestvuju i kompanije iz Španije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.