U trendu

Praktičan vodič za pokretanje startapa dostupan onlajn

BEOGRAD – Inicijativa Digitalna Srbija predstavila je studentima vodič „Preduzmi ideju – pokreni startap“, koji sadrži praktične informacije i savete za pokretače inovativnih biznisa, saopštila je ta organizacija.

Vodič je nastao u saradnji Digitalne Srbije i konsultanske kuće PwC Srbija u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i može se besplatno preuzeti na sajtu preduzmi.rs.

Direktorka projekta Bojana Tomić Brkušanin rekla je da će vodič inovativnim preduzetnicima olakšati proces komercijalizacije ideja i ulazak na tržište.

„Objedinili smo odgovore na veliki broj pitanja u vezi sa osnivanjem i poslovanjem startapa, od razvoja inovativne ideje, preko formiranja tima, pa do registracije firme i nalaženje izvora finansiranja i podsticaja“, istakla je Tomić Brkušanin.

Osnivač OTA Sync & Serbian Bookers Đorđe Jevtić naveo je da vodič sadrži odgovore na mnoga pitanja sa kojima se susreće svaki pokretač startapa.

„Siguran sam da bi moj početak bio dosta lakši da sam u jednom dokumentu, u tom trenutku, mogao da nađem sve što me kao mladog preduzetnika interesuje,“ rekao je Jevtić.

On je dodao da je kreiranje vodiča vid podrške mladima koji žele da postanu inovativni preduzetnici, i poručio da će za mnoge od njih to biti podsticaj da se oprobaju u svetu preduzetništva.

Docent na Katedri za marketing menadžment i odnose s javnošću Fakulteta organizacionih nauka (FON) Milan Okanović, na jučerašnjoj promociji vodiča, studentima je rekao nešto više o aktivnostima koje će u okviru projekta „Preduzmi ideju“ uključiti mlade ljude i univerzitetske profesore.

U okviru projekta, objasnio je on, predviđena je realizacija kurseva na fakultetima, mentorskih programa i brojnih radionica.

Taj projekat će se u naredne četiri godine promovisati preduzetnički način razmišljanja, jačanje povezanosti između akademske i poslovne zajednice, podsticanja multidisciplinarnih istraživanja usmerenih na inovacije, izgradnju preduzetničkog pristupa i preduzetničkog razmišljanja na fakultetima i slično, navodi se u saopštenju.

Projekat realizuje Inicijativa Digitalna Srbija u partnerstvu sa FON, Novom Iskrom, PwC Srbija i Startitom, uz podršku USAID.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.