najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Predat zahtev za ništavost kredita u švajcarcima

Udruženja za zaštitu potrošača „Republička unija potrošača“ i „Efektiva“ iz Beograda su saopštila u sredu uveče da su republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac podnela zahtev za utvrdjenje ništavosti ugovora o kreditima u švajcarskim francima svih 20.000 korisnika u Srbiji.

U saopštenju je navedeno da su oni zahtev tužiocu dali „direktno u ruke“.

Udruženja očekuju da će republički javni tužilac „sagledati ugroženost kolektivih i individualnih potrošačkih prava“ i preduzeti mere u skladu sa zakonom.

„U protivnom, bićemo prinudjeni da se obratimo medjunarodnim organizacijama i institucijama radi zaštite ekonomsko-socijalnih potrošačkih prava korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima, s obzirom da su sve zemlje u okruženju taj problem rešile, kao i da se konvencije, na koje se pozivamo, a koje je potpisala i ratifikovala Srbija, neposredno primenjuju u slučaju da ih ne primenjuju nadležni državni organi“, piše u saopštenju.

Udruženja navode da su od 2006. godine do kraja 2011. godine, banke u Srbiji i u okolnim zemljama nudile gradjanima stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, što su banke predstavljale kao najpovoljnije, ali se to pokazalo kao neistinito.

Banke su tako, smatraju udruženja, navele klijente da „donesu pogrešnu ekonomsku odluku koju, da su znali za stvarne izloženosti rizicima, nikada ne bi doneli“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike