U trendu

Predsednik Privredne komore Srbije na čelu Odbora Evrokomora za digitalizaciju

Predsedništvo Evrokomora (Eurochambres) izabralo je predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža za predsedavajućeg Odbora za digitalizaciju te najveće evropske poslovne mreže koja okuplja komore iz 43 zemlje i zastupa 20 miliona poslovnih ljudi, saopštila je danas PKS.

Čadež će biti prvi predstavnik komora Srbije i Zapadnog Balkana koji će voditi jedan od odbora Evrokomora.

Odluku Predsedništva Evrokomora je danas u Briselu saopštio Kristof Lajtl, predsednik austrijske i Evrokomore.

„Ovo je veliko priznanje pre svega za Privrednu komoru Srbije, ali i za mene lično, i najbolja potvrda da ono što radimo, posebno u oblasti digitalizacije komorskih usluga i podrške kompanijama da se digitalno transformišu, radimo u najboljem interesu naše privrede i na način na koji to čine komore najrazvijenijih zemalja“, ocenio je Čadež.

Dodao je da se prioroteti PKS poklapaju sa ključnim aktivnostima Evrokomora i evropskih komora, „od jačanja uloge komore u zastupanju privrede na nacionalnom i medjunarodnom nivou, preko podrške kompanijama – članicama, kroz korisne servise i projekte, do edukacije i digitalizacije kao imperativa daljeg rasta i konkurentnosti čitave evropske privrede“.

Čadež je tokom dvodnevnog boravka Briselu juče bio na radnom ručku Predsedništva Evrokomora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, a danas je razgovarao s generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom.

Kao predsednik PKS i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, Čadež je evropskim zvaničnicima ukazao na potrebu i značaj jačanja pozicije i većeg uključivanja poslovne zajednice u realizaciju Strategije širenja EU na Zapadni Balkan kroz projekte Komorskog investicionog foruma i stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Predložio je da se u procesu evrointegracije svaki napredak zemalja Zapadnog Balkana u harmonizovanju regulative i standarda i otklanjanju barijera za više trgovine i investicija, nagradi aktiviranjem novih instrumenata podrške rastu i razvoju privatnog sektora.

„Dodatni impuls našim privredama bio bi bolji pristup finansijama, snažnija podrška razvoju preduzetništva i digitalnoj transformaciji, uvodjenju dualnog obrazovanja, obezbedjivanje u pojedinim oblastima tretmana kakve imaju i kompanije EU, ne čekajući zatvaranje svih poglavlja“, ocenio je Čadež i naglasio da bi to „ohrabrilo poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana na evropskom putu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.