U trendu

Predstavnici EBRD pozdravili ekonomske reforme u Srbiji

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pol Dženings i Džoš Loud ocenili su danas u Beogradu da ekonomske reforme, koje je Srbija do sada sprovela, predstavljaju snažnu bazu za ekonomski razvoj.

Oni su u razgovoru sa potpredsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Marinkovićem posebnu pažnju posvetili stvaranju preduslova za razvoj malih i srednjih preduzeća, ravnomerni regionalni razvoj i infrastrukturne projekte, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Dženings i Loud su naglasili i da njihova poseta dolazi u momentu „kada u Srbiji stvari, u ekonomskom smislu, idu nabolje i ocenili da je situacija obećavajuća i pored izazova koji postoje“, navodi se u saopštenju.

Marinković istakao je da je poseta predstavnika EBRD-a prilika da i parlamentarci daju svoj doprinos nastavku saradnje izmedju Srbije i te finansijske institucije.

On je naglasio napor koji je uložila Narodna skupština kako bi se implementirale mere fiskalne konsolidacije, smanjio deficit i javni dug zemlje, ali i privukle direktne strane investicije i otvorila nova radna mesta u privatnom sektoru.

Marinković je dodao da je razvoj malih i srednjih preduzeća osnov ekonomskog rasta, „zbog čega Srbija podržava i subvencioniše start up projekte, posebno u proizvodnim delatnostima“.

On je naveo da će u narednim godinama fokus biti na razvoju i upošljavanju IT sektora, ali i razvoj malih i srednjih preduzeća u energetskom sektoru, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Sagovornici su se složili da je potrebno obezbediti bankarsku podršku malim i srednjim preduzećima, kao i mikrofinansiranje, posebno u ženskom preduzetništvu, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i direktor EBRD-a u Srbiji Danijel Berg.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar