U trendu

Preduzetništvo primamljivo, ali opterećeno rizicima

Preduzetništvo u Srbiji je primamljivo, ali opterećeno ozbiljnim rizicima i nije čest izbor mladih već onih koji su zaposleni, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja Svetske banke o stavovima gradjana u Srbiji o preduzetništvu.

Kako je istaknuto, rezultati istraživanja sprovedenog u decembru 2015. pokazali su da se preduzetništvo u Srbiji doživljava kao visoko rizično, da ne uživa društveni ugled i da pozitivan stav prema njemu više imaju visokoobrazovani.

Rečeno je i da bi mlade na preduzetničke poduhvate ohrabrilo kada bi u zemlji bilo više pozitivnih primera uspešnih preduzetnika, ali i olakšane administrativne procedure i lakše započinjanje posla.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao je da je istraživanje Svetske banke izuzetno važno i da će omogućiti Srbiji da „meri prolazno vreme“ jer ima početno stanje stvari u ovoj godini koja je proglašena Godinom preduzetništva.

Sertić je naglasio da je od početka ove godine do sada otvoreno 16 od 33 planiranih programa u Godini preduzetništva i da oni predvidjaju podršku od 10,7 milijardi dinara.

On je naglasio da se očekuje da će programi podrške preduzetnicima postići pun kapacitet u maju ili junu.

Prema rečima Sertića, preduzetništvo nije samo pitanje otvaranja firme, već je to filozofija, kreativnost, pravo i način života.

On je dodao da Vlada Srbije sa Svetskom bankom saradjuje na različitim projektima, ne samo kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji i aranžmanu sa MMF-om, već da ta banka pomaže i oko restrukturiranja važnih sektora u državi.

Potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić kazao je da je preduzetništvo stub svake privrede i da 95 odsto ekonomije EU pripada malim i srednjim preduzećima.

On je naglasio da mladi ne treba da imaju strah od ulaska u posao, i da treba da slušaju svoje srce i iskoriste moderne alate informisanja, kao i da moraju da znaju da nema biznisa kojeg se treba stideti.

„U Americi čovek u svom životnom veku promeni četiri posla i četiri države“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.