U trendu

Prekinut sastanak, usaglašavaju se podaci o povećanju plata

BEOGRAD – Sastanak o stanju u JP „Pošta Srbije“ prekinut je danas kako bi se našlo rešenje o raspodeli 10 odsto predviđenog povećanja za mase zarada zaposlenih u tom preduzeću, a biće nastavljen u 16 sati, kažu za Tanjug u sindikatu Nezavisnost Pošta Srbije.

Dodatne podatke o tome tražili su predstavnici sindikata i zaposlenih na sastanku Radne grupe Vlade Srbije za JP „Pošta Srbije“, pa je sastanak prekinut do 16 sati.

Sindikati se zalažu za to da najveće povećanje dobiju oni sa najnižim primanjima u Pošti Srbije.

Predsednica sindikata Nezavisnost Pošta Srbije Snežana Marković rekla je za Tanjug da su predstavnici sindikata tražili dodatne podatke kako bi se približili stavovi kada je reč o koeficijentima i kako bi bilo omogućeno da oni sa najnižim primanjima dobiju najviše moguće povećanje plata, a da i ostali zaposleni osete poboljšanje.

Zatražili su, navodi, od poslovodstva konkretne tabele koje će to i predstaviti.

„Vlada Srbije je jasno stavila do znanja da je ovih 10 odsto uvećanja za mase plata maksimum, da mi napravimo preraspodelu tog novca i usaglasimo stavove. Nismo za sada našli rešenje koje bi odgovaralo svima“, kaže Marković.

Navela je da je predlog poslovodstva da svi zaposleni dobiju povećanje od 10 odsto.

„Postoji dobra volja svih učesnika sastanka da se nađe dobro rešenje za zaposlene, za preduzeće, kao i za korisnike, i da svi malo popuste“, rekla je Marković.

Kako je navela, najniža primanja u Pošti Srbije su u proseku 36.000 dinara ili 37.000 dinara, u zavisnosti od godina radnog staža.

Na današnjem sastanku govorilo se i o obustavi rada u Pošti Srbije, a Marković kaže da nije reč o štrajku i da štrajk mogu da najave samo sindikati.

Nela Bojović iz JP „Pošta Srbije“ rekla je ranije danas za TV Prva da aposlutno nisu tačni navodi medija da dve trećine zaposlenih u tom preduzeću štrajkuje.

U Radnoj grupi Vlade Srbije za JP „Pošta Srbije“ su predstavnici različitih ministarstava, poslodavaca, dva reprezentativna sindikata i zaposlenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.