U trendu

Premijer Malezije otkazuje infrastrukturne projekte s Kinom?

PUTRADŽAJA (Malezija) – Malezijski premijer Mahatir Muhamad izjavio je danas da će se založiti za otkazivanje infrastrukturnih projekata iza kojih je stala Kina, a koje je ugovorio njegov prethodnik, jer njegova vlada nastoji da izvuče zemlju iz dugova.

Mahatir (93) je rekao u intervjuu za AP, uoči odlaska u prvu posetu Pekingu od povratka na vlast u izbornom preokretu pre tri meseca, da želi da održi dobre odnose sa Kinom i da pozdravlja njihove investicije sve dok Malezija ima koristi od tih projekata.

Međutim, izrazio je najsnažnije protivljenje prema projektu gasovoda i železnice duž istočne obale malezijskog poluostrva, koje je ugovorio njegov prethodnik Nadžib Razak, kom predstoji suđenje zbog optužbi za navodne pljačke više milijardi dolara iz državnog investicionog fonda 1MDB.

„Smatramo da nam ne trebaju ta dva projekta. Mislimo da nisu izvodljivi. Dakle, ako možemo, želeli bismo da otkažemo te projekte „, rekao je on.

Tokom svog mandata, Nadžib je približio Maleziju Kini, koja ovu multietničku zemlju jugoistočne Azije vidi kao ključni deo svoje ambiciozne Inicijative za globalnu trgovinu „Pojas i Put“, navodi AP.

Bivši premijer je 2016. godine potpisao sporazum s Kinom o izgradnji 688 kilometra železničke pruge na istočnoj obali zemlje i izgradnji dva gasovoda.

Nova malezijska vlada je već suspendovala rad na ovim projektima, na kojima su angažovane kineske državne kompanije, i pozvala na drastično smanjenje „balona“ troškova, koji se procenjuju na više od 22 milijarde dolara. Deo tog novca je već plaćen i možda će biti teško nadoknaditi ga.

Ukoliko ukidanje ovih projekata ne bude moguće, Malezija će morati bar da ih odloži za neku budućnost, „kada će se možda pojaviti potreba za njima“, rekao je Mahatir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.