U trendu

Preporuke za smanjivanje birokratije

Ukidanje parafiskalnih nameta i formiranje registra taksi i naknada, kao i dalje uvodjenje elektronskih dozvola i smanjivanje poreza i doprinosa na najniže zarade, glavne su preporuke privrede za smanjivanje birokratije u 2016, koje su navedene u Sivoj knjizi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Na predstavljanju te publikacije koja ima 100 predloga za stvaranje boljih uslova za život i rad u Srbiji kroz eliminisanje suvišne administracije i unapredjenje zakonskih okvira, rečeno je da su ključne preporuke privrede Vladi Srbije i dalji razvoj e-uprave i pojednostavljivanje procedure za porodiljsku naknadu.

Potpresednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić kazala je da je kroz Sivu knjigu, od prvog izdanja do danas unapredjeno 76 administrativnih procedura, odnosno u proseku desetak godišnje.

Ona je dodala da se u osmom izdanju NALED-ove publikacije najviše preporuka odnosi na ministarstva finasija i zdravlja i da će oni najviše morati da rade jer imaju najveći broj nerešenih preporuka.

Prema njenim rečima, reforme sprovedene u 2015. su obezbedili najbolji plasman Srbije na Duing biznis listi svetske banke u poslednjih deset godina.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je da je u prošloj godini Vlada Srbije uradila dosta u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za investiranje, ali da treba uraditi još toga.

Prema njenim ocenama, Srbija može biti i medju prvih 30 zemalja na Duing biznis listi o uslovima poslovanja, jer kako je dodala  Srbija ima i političku stabilnost bez koje nema ni razvoja.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kazala je da je zahvaljujući primeni Zakona o inspekcijsko nadzoru broj onih koji su pokrenuli legalan posao u poslednjih četiri meseca prošle godine za 22 odsto bio veći nego u istom periodu 2014.

Ona je najavila usvajanje novih propisa koji će smanjiti broj dokumenata koje zahtevaju državne institucije, odnosno da će u mnogim slučajevima biti dovoljna samo lična karta.

Ministar privrede Željko Sertić ponovio je da do kraja maja 2016. nijedno preduzeće u Srbiji, a kojih je sada 10, neće biti pod zaštitom države.

On je podsetio da do pre samo godinu dana takvih preduzeća bilo više od 500 i da su pravila više milionske gubitke i čekali da to reši država.

Sertić je kazao i da je Vlada Srbije proglasila 2016. za godinu preduzetništva u Srbiji i dodao da će u naredne tri nedelje biti predstavljeni podsticaji za razvoj preduzetništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar